Το IBM Watson τώρα και στη διοργάνωση Wimbledon

Τα επιτεύγματα του εξελιγμένου AI της IBM πληθαίνουν
30 Ιουνίου 2017 17:43
Το IBM Watson τώρα και στη διοργάνωση Wimbledon

Εκπληκτικά είναι πλέον, τα κατορθώματα που έχουν επιτευχθεί από συστήματα AI. Με την IBM να είναι μια από τις πιο παθιασμένες εταιρίες στον τομέα αυτό, βλέπουμε πως το σύστημα της, Watson, εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες εφαρμογές.

Όπως είχαμε αναφέρει, το συγκεκριμένο AI είναι υπεύθυνο για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής. Τώρα η εταιρία το βάζει και στον κόσμο των αθλημάτων.

Με το τουρνουά Wimbledon να ξεκινά, η IBM βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει έναν digital assistant με όνομα Fred που θα ζει μέσα σε μια εφαρμογή smartphone. Οι θεατές που θα παρευρίσκονται στο γήπεδο θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στα τηλέφωνα τους και να ενημερώνονται για την εξέλιξη των αγωνισμάτων, να βρίσκουν τις θέσεις τους και να βρίσκουν τοποθεσίες φαγητού μέσα στις εγκαταστάσεις.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εφαρμογής, όμως, θα βρίσκεται στην ικανότητα του να προμηνύει ενδιαφέροντες αναμετρήσεις ανάμεσα στους αγωνιζόμενους. Βασισμένο σε δεδομένα τα οποία θα συλλέγει κατά την ροή των αγωνισμάτων, όπως το σκορ και τη φυσική κατάσταση των αθλητών, ο εγκέφαλος του AI θα ενημερώνει τους θεατές για match τα οποία θα είναι πολύ ανταγωνιστικά βάσει των δυνατοτήτων των αγωνιζομένων, τα οποία θεωρητικά θα προσφέρουν μπόλικο θέαμα. Το σύστημα θα μπορεί να υποδεικνύει ποιες στρατηγικές είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν οι παίκτες και ποιος είναι πιθανότερο να κερδίσει. Έπειτα, σε λιγότερο από 30 λεπτά, θα είναι ικανό να συνθέσει video με τα highlights του παιχνιδιού, βασισμένο στη σημασία των πόντων, τις αντιδράσεις του κοινού, την αντίδραση των social media και τις εκφράσεις προσώπου των παικτών.

Να τονίσουμε πως η IBM είναι μεγάλος υποστηρικτής του Wimbledon από το 1990, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το Watson AI θα βοηθήσει στη διοργάνωση. Πέρυσι το ίδιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βοήθησε σε ένα πιλοτικό project της εταιρίας του οποίου σκοπός ήταν να προσδιορίζει ποιόν αθλητή υποστηρίζει ο εκάστοτε θεατής ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου του.