Επιτυχής η προσγείωση του Aquila drone του Facebook

Στη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του
30 Ιουνίου 2017 07:03
Επιτυχής η προσγείωση του Aquila drone του Facebook

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Facebook που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και ακούει στο όνομα Aquila, βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και μερικά χρόνια. Σκοπός του να προσφέρει internet ακόμα και στα πιο απομονωμένα σημεία της Γης. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, το drone όμως καταστράφηκε κατά την προσγείωση λόγω ισχυρών ανέμων. Η δεύτερη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου και όπως μόλις ανακοίνωσε το Facebook, ήταν άκρως επιτυχημένη αφού το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά.

Μετά την πρώτη αποτυχημένη πτήση έγιναν διάφορες σχεδιαστικές αλλαγές και πολλές προσθήκες αισθητήρων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη δεύτερη πτήση θα βελτιώσουν αεροδυναμικά τα επόμενα μοντέλα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Η πτήση ήταν διάρκειας μίας ώρας και 46 λεπτών, ανέβηκε σε υψόμετρο 900 μέτρων, διπλάσια πιο γρήγορα από την πρώτη δοκιμή.

Η ταχύτητα δεν είναι αυτοσκοπός του drone, το οποίο αρκείται να πετά με 15-25 χιλιόμετρα την ώρα. Η μικρή ταχύτητά του ουσιαστικά είναι πλεονέκτημα, αφού πρέπει να μένει πάνω από ορισμένες περιοχές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κατανάλωση ενέργειάς του αντιστοιχεί σε τρία σεσουάρ για τα μαλλιά, ενέργεια την οποία παίρνει αποκλειστικά από τα ηλιακά του πάνελ.