Η νέα γενιά του Skype έφτασε

Επίκεντρο των αλλαγών οι νεαρές ηλικίες
02 Ιουνίου 2017 05:52
Η νέα γενιά του Skype έφτασε

Σε έναν κόσμο που λειτουργεί γύρω από την καθημερινή επικοινωνία και το διαμοιρασμό «στιγμών», που τόσο καιρό παρέχουν τα αναρίθμητα ψηφιακά μέσα δικτύωσης (βλ. FaceTime, Messenger, Viber, WatchApp κ.ά.), το μοντέλο που ακολουθούσε η υπηρεσία Skype, έμοιαζε κάπως πεπερασμένο. Παρά τις αμέτρητες προσπάθειες της Microsoft να την επαναπροσδιορίσει (βλ. Αλλαγές στον σχεδιασμό, δωρεάν ομαδικές κλήσεις, Skype for Web κ.α.), δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό.
Ίσως το ότι αποτελεί μια υπηρεσία που ξεκίνησε πριν από δεκατέσσερα χρόνια; Ίσως το πιο σοβαρό και επαγγελματικό του προφίλ; Ίσως ο υπερκορεσμός της συγκεκριμένης αγοράς; Ίσως τελικά κάτι από όλα αυτά να συντέλεσε στην αναπάντεχη κίνηση της εταιρίας, να μας παρουσιάσει το νέο και βελτιωμένο Skype.


Δεν πρόκειται απλά για κάποια «συμβατική» ενημέρωση της εφαρμογής, αλλά για μια ανασχεδιασμένη εκ του μηδενός εμπειρία. Επίκεντρο της αλλαγής της σχεδιαστικής γραμμής και των υπηρεσιών που προσφέρει, οι νεαρές ηλικίες, -όχι όμως μόνο αυτές. Προσωπικές ιστορίες που μοιάζουν με αυτές που πρωτοείδαμε στο Snapchat, κινούμενα φίλτρα πάνω σε βίντεο-κλήσεις, emotes, stickers, κινούμενες εικόνες, χρώματα και «παιχνιδιάρικα» animations αποτελούν κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Μεγαλύτερη όμως αλλαγή αποτελούν οι ενσωματωμένες υπο-εφαρμογές, όπως η αποστολή ειδήσεων, η αγορά εισιτηρίων, η εύρεση συνταγών, καθώς και ένας ορμαθός ακόμη πραγμάτων, που γίνεται δυνατός μέσο της χρήσης «bots», εντός των συζητήσεων.

Στα της διαρρύθμισης η εταιρία επέλεξε την τριάδα Find, Chat και Capture να αποτελούν τις καρτέλες της κεντρικής οθόνης της εφαρμογής. Στην καρτέλα Find ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση εντός κάποιας συζήτησης, να βρει εικόνες στο διαδίκτυο, να κλείσει τραπέζι σε κάποιο μαγαζί, ή με τα κατάλληλα add-ins να βρει και να διαμοιράσει κινούμενες εικόνες μέσω του Giphy, ή βίντεο μέσω του YouTube. Η καρτέλα Chat αποτελεί το «ιστορικό κειμήλιο» της εφαρμογής, καθότι συγκροτεί όλες τις συζητήσεις σας (μεμονωμένες ή ομαδικές), ενώ η καρτέλα Capture παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να τραβήξει κάποια φωτογραφία ή βίντεο και πριν την αποθηκεύσει να προσθέσει σε αυτήν stickers ή κείμενο.


Τέλος, τα Highlights, ένα χαρακτηριστικό πανομοιότυπο με αυτό του Snapchat (και πλέον του Instagram και Messenger) γνωστό ως Stories, όπου ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει μια σειρά εικόνων και βίντεο κατά τη διάρκεια της ημέρας του, με τους φίλους του να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και να αντιδράσουν σε αυτές με την χρήση emotes.  

Η εφαρμογή θα διατεθεί πρώτα σε Android συσκευές, ξεκινώντας από σήμερα, ενώ θα ακολουθήσει εντός τον επόμενων εβδομάδων και η έκδοση για iOS. Οι χρήστες Windows και Mac θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες, ενώ νέα σχετικά με κάποια Linux έκδοση δεν έχουν ακουστεί ακόμη, δεδομένης όμως της παρούσας υποστήριξης, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας η έλευση της.

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι η αλλαγή αρκετή για να σας κερδίσει; Βρίσκεται κάποιο χαρακτηριστικό ενδιαφέρον;