Για πρώτη φορά η Ελλάδα στην κορυφή της παραγωγής αιολικής ενέργειας

Για μία μέρα
01 Ιουνίου 2017 07:12
Για πρώτη φορά η Ελλάδα στην κορυφή της παραγωγής αιολικής ενέργειας

Τη Δευτέρα καταγράφηκε μια πρωτόγνωρη πρωτιά της Ελλάδας, καθώς κάλυψε στο 20% τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα από ανεμογεννήτριες παράχθηκαν 23GWh, τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και για μία μέρα. Οι παραγόμενες γιγαβατώρες αντιστοιχούν στη μέση κατανάλωση ρεύματος 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών ή στο 66% της μέσης ζήτησης των βιομηχανιών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Ιωάννης Τσιπουρίδης δήλωσε:

Αυτό που έγινε τη Δευτέρα είναι καθαρά θέμα ημέρας, τα κάναμε πλακάκια με το θεό Αίολο. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, για να μην μείνουμε όμως στη συγκυρία θα πρέπει αυτόν τον φυσικό πόρο με τον οποίο είμαστε ευλογημένοι να τον αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσαμε να εξάγουμε καθαρή ενέργεια αντί να ασχολούμαστε με κατασκευή αγωγών και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από εμπόλεμες ζώνες.

Ο Τσιπουρίδης κατηγόρησε και την πολιτεία για ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για την αιολική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια δεν έχει τίποτα το εξωτικό, δεν προκαλεί καμία βλάβη στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα. Παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς αέριους, υγρούς και στερεούς ρύπους. Θα μπορούσε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, να δημιουργήσει πλεόνασμα, να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά εντός του σπιτιού μας. Πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, τα 2/3 του οποίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα.