Η Intel ρίχνει την τιμή του Thunderbolt 3

Συνεπάγεται αύξηση χρήσης του USB Type-C
25 Μαΐου 2017 14:00
Η Intel ρίχνει την τιμή του Thunderbolt 3

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το πρότυπο διεπαφής Thunderbolt παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν έξι χρόνια, το 2011. Πόνημα της συνεργασίας Intel και Apple αποτελούσε τη high-end έκδοση των καλωδίων μεταφοράς πάσης φύσεως δεδομένων. Λίγο όμως η τιμή της πατέντας του που το έκανε απαγορευτικό σε low-end υπολογιστές, λίγο η χρήση του βύσματος Mini DisplayPort, που μέχρι πρότινος συναντούσε κανείς μόνο σε Apple προϊόντα και λίγο η συνήθεια του κόσμου με τους αντιπάλους του (HDMI και USB), οδήγησαν το πρότυπο στην αφάνεια.

Αυτό έρχεται να αλλάξει όμως, με την Intel να μειώνει την τιμή που ζητούσε μέχρι πρότινος από τους κατασκευαστές που ήθελαν να ενσωματώσουν την τεχνολογία της στα προϊόντα τους, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη υιοθέτηση και εξάπλωση της. Ήδη έχουμε περίπου 120 μοντέλα υπολογιστών που κάνουν χρήση του και φέρουν 7ης γενιάς επεξεργαστή της Intel σήμερα. Το Thunderbolt αναμένεται να φτάσει μέχρι και σε 150 υπολογιστές συνολικά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η παρουσία του και σε συστήματα που βασίζονται στην πλατφόρμα της AMD είναι πιθανή.



Όπως και σε κάθε έκδοση του, έτσι και στην τρίτη του υλοποίηση το πρότυπο υπερτερεί των αντιπάλων του κατά πολύ. Για παράδειγμα το τελευταίο πρότυπο του USB 3.1 (2013) προσφέρει ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10 Gbps, το Thunderbolt από την πρώτη στιγμή παρείχε το ίδιο ποσό, ενώ με την τρίτη του έκδοση αγγίζει μέχρι και τα 40 Gbps. Σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες υλοποιήσεις που έκαναν χρήση Mini DisplayPort σύνδεσης, το νέο πρότυπο γίνεται πιο φορητό κάνοντας χρήση του USB Type-C.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως το Thunderbolt ενσωματώνει τις τεχνολογίες Charge, USB 3.1, Display Port καθώς και PCI-Express, δίνοντας του τη δυνατότητα να φορτίζει τη συσκευή, να μεταφέρει δεδομένα από και προς σκληρούς δίσκους, να στέλνει σήμα σε έως και δύο οθόνες 4K και να προσφέρει σύνδεση με εξωτερική κάρτα γραφικών (βλ. Razer Core) ταυτόχρονα.



Τι λέτε, πιστεύετε πως η προσφορά συνεπάγεται και υιοθέτηση; Θα θέλατε να δείτε στο μέλλον ένα καλώδιο για όλες σας τις συνδέσεις;