Εργαλείο αποκρυπτογραφεί δωρεάν PCs μολυσμένους με το WannaCry

Λειτουργεί σε όλα τα Windows αλλά υπό προϋποθέσεις
21 Μαΐου 2017 08:15
Εργαλείο αποκρυπτογραφεί δωρεάν PCs μολυσμένους με το WannaCry

Είναι μάλλον απίθανο να μην έχετε ακούσει μέχρι τώρα για το malware WannaCry το οποίο έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Αν είστε από αυτούς όμως να αναφέρουμε απλά πως πρόκειται για ένα ransomware το οποίο κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία του Windows υπολογιστή σας και σας ζητάει χρήματα για να τα απελευθερώσει. Η Microsoft το έχει αντιμετωπίσει ως τώρα με αναβαθμίσεις, ωστόσο πειρατικές εκδόσεις Windows που δεν αναβαθμίζονται είναι ακόμα ευάλωτες στον ιό.

Υπάρχει ένα νέο εργαλείο μως με το όνομα wanakiwi και υπόσχεται πως θα αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία των μολυσμένων υπολογιστών δωρεάν. Το εργαλείο ανέπτυξε ο Matt Suiche της Comae Technologies και ισχυρίζεται πως λειτουργεί σε Windows XP, Windows 7 και Windows 2003. Αναμένεται να λειτουργεί επίσης σε Vista, Server 2008 και 2008 R2. Σε υπολογιστές με επεξεργαστές x64 δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως, αλλά λογικά θα δουλεύει και εκεί.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ο μολυσμένος υπολογιστής δεν πρέπει να έχει επανεκκινηθεί και αν η τοποθεσία της μνήμης που αποθηκεύει τα κλειδιά έχει υπερκαλυφθεί, τότε το wanakiwi πάλι δε θα μπορέσει να επαναφέρει τα αρχεία.

Το wanakiwi έχει επικυρωθεί και από την Europol, ενώ τεχνικές λεπτομέρειες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδώ.