Το λιώσιμο των πάγων πλημμύρισε την κρύπτη των σπόρων της Αποκάλυψης

Ευτυχώς δε χάθηκαν σπόροι
20 Μαΐου 2017 08:21
Το λιώσιμο των πάγων πλημμύρισε την κρύπτη των σπόρων της Αποκάλυψης

Το Svalbard Global Seed Vault είναι μια παγκόσμια κρύπτη για την ασφαλή αποθήκευση 800.000 διαφορετικών ειδών σπόρων σε περίπτωση που μια τεράστια καταστροφή αποδεκάτιζε τις καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρίσκεται σε ένα βουνό στο Νορβηγικό νησί Spitsbergen, κοντά στον Βόρειο Πόλο. Το παγωμένο έδαφος της περιοχής σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεκτονική δραστηριότητα, έκαναν το μέρος ιδανικό για την κατασκευή μιας τέτοιας κρύπτης το 2008, ενώ μελέτες έδειξαν πως ακόμα κι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η τοποθεσία θα βρισκόταν και πάλι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Δέκα χρόνια αργότερα οι αυξημένες θερμοκρασίες έως και 7 βαθμών Κελσίου και το λιώσιμο των πάγων του μονίμως παγωμένου εδάφους (permafrost) έρχονται να υπονομεύσουν το σχεδιασμό της κρύπτης. Έτσι, νερά εισήλθαν στις εγκαταστάσεις, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσουν οι σπόροι. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δήλωσε στον Guardian:

Δεν σκεφτήκαμε στα σχέδιά μας πως το μόνιμα παγωμένο έδαφος δε θα ήταν εκεί και πως θα είχαμε τέτοιο ακραίο καιρό.

Ο Cary Fowler, πρώην διευθυντής του Global Crop Diversity Trust που δημιούργησε την κρύπτη, αποκάλυψε στο Popular Science πως η είσοδος αποτελείται από ένα τούνελ 100 μέτρων με ελαφριά κλίση προς τα κάτω. Έπειτα υπάρχει μια ανηφόρα που οδηγεί στις θύρες της κρύπτης. Υπάρχουν αντλίες ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις και η ίδια η κρύπτη διατηρείται σε επίπεδα κάτω των 0 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο οι θερμοκρασίες ρεκόρ οδήγησαν σε έναν όγκο νερού μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης και απομάκρυνσης ηλεκτρονικών από το τούνελ των 100 μέτρων, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό και τη βροχή. Ως ύστατο μέτρο, θα τοποθετηθούν και αντλίες στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων.

Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα έχει αποθηκευμένους 1.827.525 σπόρους από 425 ταξινομημένα είδη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Συρία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε "ανάληψη" από αυτή την τράπεζα, καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει τους σπόρους που είχε αποθηκεύσει για την ανάπτυξη των καλλιεργειών που καταστράφηκαν από την έλλειψη νερού λόγω των βομβαρδισμών και του πολυετούς πολέμου.

 

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 ΜΑΙΟΥ]

Το Seed Vault εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως πλημμύρισε το τούνελ πρόσβασης από εισροή υδάτων. Η ίδια η κρύπτη παρέμεινε ασφαλής και η ομάδα εργάζεται προς τη βελτίωση της στεγανοποίησης του τούνελ. 

Tags: