Satya Nadella: Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε ένα "1984"

Η αναφορά του CEO της Microsoft στο δυστοπικό μέλλον του Όργουελ
14 Μαΐου 2017 08:32
Satya Nadella: Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε ένα

Από τη μία έχουμε τις αποκαλύψεις για τα hacking εργαλεία της NSA, CIA και FBI. Από την άλλη, έρχονται στο φως όλο και περισσότεροι τρόποι που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να μαθαίνουν τις συνήθειες μας στο internet. Οπότε είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως προχωράμε προς ένα σκοτεινό, δυστοπικό μέλλον βγαλμένο από την Οργουελική φαντασία, όπου τα πάντα και οι πάντες θα παρακολουθούνται.

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται πως έχει και ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Build συνέδριο της εταιρίας αναφέρθηκε σε αυτούς τους φόβους και τόνισε πως είναι υποχρέωση της βιομηχανίας να μην οδηγηθούμε στον κόσμο του “1984” του George Orwell ή στο “Brave New World” του Aldous Huxley.

Αυτό που προφήτευσε ο Όργουελ στο “1984” όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί, να ελέγχει και να υπαγορεύει. Ή αυτό που φαντάστηκε πως μπορούμε να κάνουμε ο Huxley, απλά αποσπώντας τους εαυτούς μας χωρίς νόημα και σκοπό. Κανένα από αυτά τα μέλλοντα δεν είναι κάτι που θέλουμε.

Πρότεινε μια σειρά αρχών τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει η τεχνολογία, όπως να ενδυναμώνει τη φωνή των ανθρώπων και να τους κρατά ενήμερους σχετικά με τις δυνατότητές της.

Υπάρχουν απρόβλεπτες συνέπειες της τεχνολογίας. Εξαρτάται από εμάς να διασφαλίσουμε πως μερικά από τα πιο δυστοπικά σενάρια δε θα γίνουν πραγματικότητα.