Η ταχύτερη κάμερα του κόσμου καταγράφει 5 τρισεκατομμύρια καρέ το δευτερόλεπτο

Ή 0.2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου
03 Μαΐου 2017 07:34
Η ταχύτερη κάμερα του κόσμου καταγράφει 5 τρισεκατομμύρια καρέ το δευτερόλεπτο

Ο χρόνος φαίνεται να παγώνει με τη νέα κάμερα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιου του Lund στη Σουηδία. Πρόκειται για την ταχύτερη κάμερα του κόσμου, η οποία καταγράφει 5 τρισεκατομμύρια καρέ το δευτερόλεπτο, ταχύτητα αρκετή για να “πιάσει” οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σε 0.2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Το γεγονός αυτό την κάνει ιδανική για την καταγραφή φυσικών διεργασιών σε μοριακό επίπεδο ή ακόμα και χημικών αντιδράσεων, ενώ εφαρμογές βρίσκει και στην φυσική και τη βιολογία.

Χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο αλγόριθμο ο οποίος εκθέτει τις χημικές και βιολογικές διεργασίες σε ριπές laser αντί για φως. Τα αντικείμενα που αντανακλώνται από κάθε ριπή συνδυάζονται σε μια εικόνα, η οποία όταν διαχωριστεί μπορεί να μας δώσει τις διαδοχικές εικόνες παράγοντας ένα video.

Σήμερα, ο μόνος τρόπος να οπτικοποιήσουμε τέτοιες ταχείες διεργασίες είναι να φωτογραφήσουμε εικόνες από αυτές. Έπειτα πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε τα ίδια πειράματα για να παρέχουμε πολλές τέτοιες εικόνες, οι οποίες μετά μπορούν να συντεθούν σε μια ταινία. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι πως είναι εξαιρετικά απίθανο να εκτελεστεί μια διεργασία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όταν επαναλάβεις το πείραμα.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, στο παρακάτω video των τριών δευτερολέπτων μπορείτε να δείτε το φως να περνάει μέσα από ένα φύλλο χαρτί. Το φως χρειάζεται μόλις ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να περάσει από το χαρτί, αλλά η κάμερα μπόρεσε να παρέχει video τριών δευτερολέπτων με αυτό.