Το Facebook παραδέχεται πως ξένες κυβερνήσεις χειραγωγούν την κοινή γνώμη 

Περνούν την πολιτική τους μέσω ψεύτικων λογαριασμών

Το Facebook παραδέχεται πως ξένες κυβερνήσεις χειραγωγούν την κοινή γνώμη

Στην εποχή της πληροφορίας που βρισκόμαστε, το παιχνίδι έχει αλλάξει. Πλέον δε χρειάζονται μυστικοί πράκτορες, προβοκάτορες και “πουλημένοι” πολιτικοί για να μετακινηθεί η κοινή γνώμη προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πλέον αρκεί ένα οργισμένο “κύμα” ψεύτικων χρηστών στο Facebook για να αλλάξει την άποψη ή να φανατίσει τους πραγματικούς χρήστες, κάτι πολύ πιο φθηνό και χωρίς ρίσκο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε με την πιο πρόσφατη αναφορά της Threat Intelligence ομάδας του Facebook, η οποία ονομάζει αυτή την τακτική “Information Operations” (Info Ops).

Με αυτή παραδέχεται πως ξένες κυβερνήσεις είναι σε θέση να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη στο διαδίκτυο για να προωθήσουν τη γεωπολιτική τους στρατηγική. Και δε μιλάμε μόνο για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων πλέον. Η τακτική έχει προχωρήσει σε ένα δίκτυο χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών τους οποίους το Facebook ονομάζει “ψευδείς ενισχυτές”.

Η στρατηγική είναι τριών σταδίων. Πρώτα συλλέγονται εμπιστευτικά δεδομένα τα οποία έπειτα δίνονται στη δημοσιότητα για να προκαλέσουν δημόσια κατακραυγή. Δεύτερον, δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις, ή ειδήσεις που έχουν βάση την αλήθεια αλλά υπερβάλλουν. Τέλος, το δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών φιμώνει τις φωνές της λογικής απαξιώνοντάς τες και ενισχύει αυτές οι οποίες θα επηρεάσουν την κοινή γνώμη προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι οι ανυποψίασστοι χρήστες "βιώνουν" μια κοινή γνώμη στο Facebook η οποία έχει ήδη "δικάσει και καταδικάσει" και απλά συντάσσεται μαζί της, παίρνοντας ως δεδομένα τα όσα ισχυρίζεται χωρίς να τα αμφισβητεί.

Το Facebook προσπαθεί να βρει τρόπους ανίχνευσης των ψευδών ειδήσεων αλλά και ψεύτικων λογαριασμών. Ειδοποιεί επίσης τους υποψήφιους εκλογών για πιθανούς κινδύνους, προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό και συνεργάζεται με τις κρατικές αρχές, ενώ επιστρατεύει τη βοήθεια δημοσιογράφων μέσω του Journalism Project.

2 comment(s)