Ένα ταξίδι στο γαλαξία μας, 5 εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον

Το video της ESA από το δορυφόρο Gaia
17 Απριλίου 2017 10:20
Ένα ταξίδι στο γαλαξία μας, 5 εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα video στο οποίο φαίνεται η κίνηση 2 εκατομμυρίων αστέρων, 5 εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. Η ESA χρησιμοποίησε το δορυφόρο Gaia με την κάμερα του ενός δισεκατομμυρίου pixels, καθώς και δεδομένα από το δορυφόρο Hipparcos για να μετρήσει τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων από το 1990.

Ο δορυφόρος Gaia ήταν αυτός που μας έδωσε τον πιο ακριβή χάρτη του γαλαξία μας, καταγράφοντας 1.1 δισεκατομμύρια αστέρες. Από αυτά, μόλις τα 2 εκατομμύρια περιείχαν δεδομένα με την κίνησή τους και την απόστασή μεταξύ τους. Έτσι η ESA χρησιμοποίησε αυτά τα 2 εκατομμύρια αστέρια, μαζί με τα 24.320 του Hipparcos για να υπολογίσει τις κινήσεις τους στο γαλαξία μας τα επόμενα 5 εκατομμύρια χρόνια.

Κάθε καρέ του video αντιστοιχεί σε 750 έτη και στο σύνολό του καλύπτει 5 εκατομμύρια έτη αστρικών κινήσεων. Παρόλο το μεγάλο αριθμό φωτεινών κουκίδων που φαίνονται στο video, αποτελούν μόλις ένα μικρό ποσοστό των δεδομένων του Gaia. Τον Απρίλιο του 2018, ο Gaia θα μας δώσει τις θέσεις, τις αποστάσεις και τις κινήσεις όλων των 1.1 δισεκατομμυρίων αστέρων που έχει καταγράψει. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πως σχηματίστηκε ο γαλαξίας μας και να προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των αστεριών στο μέλλον.

Παρακολουθήστε αυτό το ιδιότυπο ταξίδι στο χρόνο στο video που ακολουθεί.

Tags: