Το Facebook και ο πόλεμος των ψεύτικων προφίλ

Ο social media γίγαντας φαίνεται πως θα τον κερδίσει
15 Απριλίου 2017 07:19
Το Facebook και ο πόλεμος των ψεύτικων προφίλ

Το Facebook εντείνει τις προσπάθειές του να αναγνωρίσει και να σβήσει τα ψεύτικα προφίλ από την πλατφόρμα του. Ανακοίνωσε λοιπόν πως έβαλε τέλος σε μια τεράστια επιχείρηση spam η οποία παρήγαγε χιλιάδες ψεύτικα προφίλ που πρόσφεραν likes σε pages εταιριών. Το “κυνήγι” της συγκεκριμένης εταιρίας διήρκησε έξι μήνες και εντάσσεται στην αυστηρότερη στρατηγική που ανακοίνωσε  το Facebook για τη μείωση του spam και της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με το Facebook, τα ψεύτικα likes είναι αποτέλεσμα μια προσπάθειας δημιουργίας ψεύτικων προφίλ που πουλούσαν likes σε δημοφιλείς σελίδες, με τα ψεύτικα προφίλ να επιχειρούν έπειτα να κάνουν φίλους για να σπαμάρουν. Το Facebook αναγνώρισε μετά από καιρό ερευνών τα ψεύτικα προφίλ και όλα τα likes που είχαν κάνει με αποτέλεσμα “το 99% των επηρεαζόμενων σελίδων άνω των 10.000 likes να δουν πτώση μικρότερη από 3% στα likes”.

Έχει γίνει επίσης δυσκολότερη η δημιουργία ψεύτικων προφίλ και ευκολότερος ο εντοπισμός τους.

Κάναμε βελτιώσεις για να αναγνωρίζουμε τους μη αυθεντικούς λογαριασμούς πιο εύκολα, αναγνωρίζοντας πρότυπα δραστηριότητας – χωρίς να έχουμε πρόσβαση στο ίδιο το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, τα συστήματά μας μπορεί να ανιχνεύσουν επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις του ίδιου περιεχομένου, ή μια αύξηση στα απεσταλμένα μηνύματα. Με αυτές τις αλλαγές, αναμένουμε πως θα μειώσουμε την εξάπλωση υλικού που παράγεται μέσω μη αυθεντικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του spam, της παραπληροφόρησης, ή άλλου παραπλανητικού περιεχομένου που συχνά διαμοιράζεται από δημιουργούς ή ψεύτικα προφίλ. Αυτά είναι μόνο κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα και περιμένουμε νέα πρόοδο η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να διορθωθούμε και να βελτιωθούμε.