Η SpaceX γράφει ιστορία με την εκτόξευση και προσγείωση επαναχρησιμοποιημένου πυραύλου

Επανάσταση στις διαστημικές πτήσεις
31 Μαρτίου 2017 07:08
Η SpaceX γράφει ιστορία με την εκτόξευση και προσγείωση επαναχρησιμοποιημένου πυραύλου

Τα βιβλία ιστορίας στην εξερεύνηση του διαστήματος θα αναφέρουν το όνομα της SpaceX, αφού για πρώτη φορά κατάφερε να εκτοξεύσει σε τροχιά και να προσγειώσει ξανά ένα Falcon 9 πύραυλο ο οποίος είχε ήδη χρησιμοποιηθεί. Ο πύραυλος προσνηώθηκε για την ακρίβεια στην φορτηγίδα “Of Course I Still Love You” με τον Elon Musk να δηλώνει:

Μόλις είχαμε μια καταπληκτική μέρα σήμερα. Αυτή θα είναι εντέλει μια τεράστια επανάσταση στις διαστημικές πτήσεις. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Έχω χάσει τα λόγια μου. Ήταν μια υπέροχη μέρα για την SpaceX και για την εξερεύνηση του διαστήματος συνολικά.

Ο πύραυλος δεν ήταν το μόνο αντικείμενο που ανέκτησε η SpaceX. Μαζί του κατάφερε να ανακτήσει τον κώνο διαμέτρου 5 μέτρων, τη μύτη του πυραύλου αν θέλετε, το οποίο προστατεύει τον πύραυλο και προσφέρει τη μικρότερη δυνατή αεροδυναμική αντίσταση. Κοστίζει $6 εκατομμύρια και την ανάκτησή του ο Elon Musk τη χαρακτήρισε “το κερασάκι στην τούρτα”.

Η σημαντικότητα του εγχειρήματος αφορά φυσικά το κόστος των διαστημικών πτήσεων, μιας και οι πύραυλοι αποτελούν το 80% αυτού του κόστους. Ο επόμενος στόχος της SpaceX τώρα θα είναι η εκτόξευση πυραύλου μέσα σε 24 ώρες από την προηγούμενη.