Τρία τα υποψήφια σημεία γεώτρησης στον Άρη

Για την αποστολή της NASA το 2020
14 Φεβρουαρίου 2017 07:53
Τρία τα υποψήφια σημεία γεώτρησης στον Άρη

Οι επιστήμονες της NASA κατέληξαν σε 3 υποψήφια σημεία στην επιφάνεια του Άρη για την αποστολή του 2020. Με εικόνες και δεδομένα από το Mars Reconnaissance Orbiter, κατέληξαν σε αυτά, ως τα πιο πιθανά για να υποστήριξαν ζωή κάποια στιγμή στο παρελθόν και το rover που θα σταλθεί εκεί θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις για εύρεση κάποιου στοιχείου.

Ο κρατήρας Jezero συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αφού θεωρείται πως ήταν μια αρχαία λίμνη και συνδεόταν με ένα μεγάλο ποταμό. Στη δεύτερη θέση η τοποθεσία Northeast Syrtis, η οποία είχε παλαιότερα καυτό νερό κάτω από την επιφάνειά της. Τρίτο είναι ο κρατήρας Gusev, η τοποθεσία που εξερευνούσε παλαιότερα το rover Spirit. Το Spirit είχε εντοπίσει βράχους πυριτίου που έμοιαζαν με υδροθερμικά κοιτάσματα ορυκτών που συναντάμε στη Γη.

Το rover Mars 2020 όπως ονομάστηκε, θα κάνει γεωτρήσεις για δύο χρόνια, στο σημείο που θα επιλέξει τελικά η NASA από τα τρία υποψήφια. Το rover δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Γη, το αν θα γυρίσουν όμως τα δείγματα που θα συλλέξει εξαρτάται από τις μελλοντικές αποστολές.