Η ραδιενέργεια της Fukushima κατέστρεψε ρομπότ σε δύο ώρες

Σε επίπεδα ρεκόρ η ακτινοβολία
12 Φεβρουαρίου 2017 09:31
Η ραδιενέργεια της Fukushima κατέστρεψε ρομπότ σε δύο ώρες

Ένα ρομπότ καθαρισμού που στάλθηκε στον αντιδραστήρα του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του, αφού η ραδιενέργεια κατέστρεψε τα ηλεκτρονικά του κυκλώματα μέσα σε 2 ώρες. Ήταν η πρώτη φορά που ρομπότ εισήλθε στον αντιδραστήρα μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Σύμφωνα με το Associated Press, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 6 χρόνια, καταγράφηκαν επίπεδα ρεκόρ ραδιενέργειας η οποία αγγίζει τα 650 Sieverts την ώρα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη καταγραφή ήταν έξω από το κτίριο του αντιδραστήρα το 2011 στα 73 Sieverts την ώρα. Για να καταλάβουμε αυτό το νούμερο να αναφέρουμε πως έκθεση σε 4 Sieverts είναι αρκετή για να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

Η αποστολή του ρομπότ ήταν να καθαρίσει το δρόμο με πίεση νερού για να σταλεί ένα δεύτερο ρομπότ για να αξιολογήσει τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου. Τα ρομπότ είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν 1.000 Sieverts επισωρευτικής ακτινοβολίας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να δράσουν γρήγορα πριν να καταστραφούν, με χρονικό περιθώριο μικρότερο των δύο ωρών.

Τα καλά νέα είναι πως η ραδιενέργεια έχει περιοριστεί στο σημείο αυτό και δεν αναμένεται να επηρεάσει γειτονικές πόλεις. Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας σημαίνει πως τα ρομπότ φτάνουν στην πηγή της ακτινοβολίας και είναι κοντά στο να αφαιρέσουν το ραδιενεργό στοιχείο του αντιδραστήρα.