Γενετικά τροποποιημένα μυρμήγκια αποκαλύπτουν τα μυστικά της κοινωνίας τους

Η παραμικρή αλλαγή στο DNA έχει επίπτωση στη συμπεριφορά
29 Ιανουαρίου 2017 07:57
Γενετικά τροποποιημένα μυρμήγκια αποκαλύπτουν τα μυστικά της κοινωνίας τους

Μπορεί η γενετική να υπαγορεύσει την κοινωνική συμπεριφορά; Αυτό αποδεικνύουν πειράματα του Rockefeller University πάνω σε αποικίες μυρμηγκιών. Ορισμένα μέλη της αποικίας τροποποιήθηκαν γονιδιακά για να παρατηρηθεί τόσο η αλλαγή στη συμπεριφορά τους, όσο και η αλλαγή  της συμπεριφοράς της αποικίας.

Η αφαίρεση γονιδίων για υποδοχείς όσφρησης οδήγησε σε μυρμήγκια μη ενσωματωμένα στην αποικία τα οποία περιφέρονταν μόνα τους για μέρες. Τα μυρμήγκια αυτά βάφτηκαν ώστε να μπορούν υπολογιστές να παρακολουθούν τις κινήσεις τους όλη μέρα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης πως διαφορετικά επίπεδα σε συγκεκριμένες ορμόνες, αυξομειώνουν την ένταση του ενστίκτου της αναπαραγωγής και μυρμήγκια τα οποία δεν ακολουθούσαν τους αναπαραγωγικούς κύκλους της αποικίας εκτελούνταν από τα μυρμήγκια-φύλακες.

Η μελέτη δείχνει πως λειτουργούν οι κοινωνίες ζώων σε βασικό επίπεδο, είναι χρήσιμη όμως και στη μελέτη σύνθετων βιολογικών συστημάτων, μιας και η αποικία μυρμηγκιών είναι ουσιαστικά ένας ολοκληρωμένος οργανισμός. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούν να αποκτήσουν περαιτέρω γνώση σε ανθρώπινες κοινωνικές καταστάσεις όπως ο αυτισμός και η κατάθλιψη, αλλά ακόμα και το λόγο που τα καρκινικά κύτταρα αγνοούν τις “εντολές” για παύση ανάπτυξης.