Φήμη: H TSMC θα φέρει νωρίτερα στην αγορά ημιαγωγούς 12nm

Για αύξηση των επιδόσεων και μείωση της κατανάλωση ρεύματος  
03 Δεκεμβρίου 2016 16:09
Φήμη: H TSMC θα φέρει νωρίτερα στην αγορά ημιαγωγούς 12nm

Στην βιομηχανία των ημιαγωγών ακούμε διαρκώς τον όρο 'process node' και την ανάγκη για συνεχόμενη μείωση των νανομέτρων (nm) που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στους επεξεργαστές.

Σύμφωνα με νέα φήμη που προέρχεται από το Fudzilla, λέγεται πως η TSMC σκοπεύει να επεκταθεί στο 12nm process node, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να ανταγωνιστεί την Samsung και την GlobalFoundries. Να σημειωθεί ότι η TSMC αυτή την στιγμή διαθέτει τρεις διαφορετικές παραλλαγές της μεθόδου των 16nm FinFET, για κατασκευή ημιαγωγών υψηλών επιδόσεων και χαμηλής κατανάλωσης που χρησιμοποιούν ρεύμα τάσης μόλις 0,6V. Όπως αναφέρει η πηγή με την μετάβαση στα 12nm θα δούμε μειωμένη κατανάλωση ρεύματος έως 50% και αύξηση επιδόσεων έως 15% σε σχέση με την σημερινή μέθοδο FinFET των 16nm.

Να σημειωθεί ότι η GlobalFoundries έχει κάνει ήδη την παραπάνω μετάβαση, ενώ τα προϊόντα της (στα 14nm FinFet) συναντάμε στις νεότερες κάρτες γραφικών της AMD και στους επερχόμενους ZEN CPUs. Από την άλλη επεξεργαστές της TSMC (στα 16nm FinFET) υπάρχουν στις Nvidia GTX 1000 GPUs, ενώ άλλοι μεγάλοι πελάτες της εταιρίας είναι η Apple και η MediaTek.