Το EmDrive λειτουργεί

Αν και δεν ξέρουμε ακόμα πώς
22 Νοεμβρίου 2016 06:48
Το EmDrive λειτουργεί

Το σύστημα πρόωσης χωρίς καύσιμα φαίνεται πως πραγματικά λειτουργεί. Η ίδια η NASA  έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δοκιμών της. Το paper υπογράφεται από τον Harold White και έξι ακόμα μηχανικούς και επιστήμονες της NASA και αποδεικνύει πως το επαναστατικό EmDrive παράγει 1.2 millinewtons για κάθε kilowatt ισχύος. Η ομάδα προσπάθησε να βρει πιθανές πηγές λάθους των μετρήσεων χωρίς τύχη, οδηγώντας την στο μόνο λογικό συμπέρασμα: Το EmDrive λειτουργεί.

Το EmDrive είναι ένας κινητήρας που αψηφά τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα και παράγει ώση χρησιμοποιώντας μικροκύματα τα οποία παράγονται μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Παράγει δηλαδή αντίδραση χωρίς να χρειάζεται κάποια δράση. Το μέγεθος της ώσης του EmDrive μπορεί να φαντάζει μικρό μπροστά στο πιο “αδύναμο” σκάφος της NASA, το Dawn με 60 millinewtons ανά kilowatt. Ωστόσο το γεγονός πως δε χρειάζεται καύσιμα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του EmDrive καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σκάφη για εξερεύνηση βαθιά στο διάστημα.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως το κωνικό χάλκινο δοχείο παράγει ώση όταν γεμίζει με μικροκύματα, οι ερευνητές πιστεύουν όμως πως η αντίδραση προέρχεται από την ταλάντωση των μικροκυμάτων φωτονίων σε ένα κβαντικό πεδίο κενού. Η εξήγηση βασίζεται σε μια όχι ευρέως αποδεκτή έκφραση της κβαντικής μηχανικής. Φυσικά περισσότερα πειράματα θα ακολουθήσουν για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και το επόμενο βήμα είναι η επανάληψη του πειράματος στο διάστημα. Φαίνεται πως βρισκόμαστε όμως στο κατώφλι μιας επανάστασης στη διαστημική εξερεύνηση.

Tags: