Η DeepMind A.I. της Google εκπαιδεύεται στο StarCraft II

Γιατί το σκάκι είναι πλέον ξεπερασμένο
06 Νοεμβρίου 2016 10:34
Η DeepMind A.I. της Google εκπαιδεύεται στο StarCraft II

Google και Blizzard συνεργάζονται και επιτρέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη DeepMind να εκπαιδευτεί στην τακτική του πολέμου μέσω του StarCraft II. Το επίπεδο ανθρώπινης ικανότητας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με αυτό το real-time strategy με τους Κορεάτες να κρατούν τα ηνία στα e-sports. Έτσι, αφού η DeepMind A.I. κατέκτησε περίπλοκα συστήματα όπως σκάκι ή go, ένα real-time strategy φαντάζει ως το ιδανικό επόμενο βήμα εκμάθησης. Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της BlizzCon.

Το StarCraft είναι ένα ενδιαφέρον περιβάλλον δοκιμών για την υπάρχουσα έρευνα στην A.I. επειδή προσφέρει μια χρήσιμη γέφυρα με το χαοτικό πραγματικό κόσμο. Οι ικανότητες που χρειάζονται για να εξελιχθείς σε αυτό το περιβάλλον και να παίξεις καλά StarCraft μπορούν τελικά να μεταφραστούν σε ικανότητες του πραγματικού κόσμου.

Στο StarCraft ο παίκτης πρέπει να στέλνει μονάδες για αναγνώριση και να συλλέγει πληροφορίες για ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αυτό αποτελεί ακόμα πιο περίπλοκη πρόκληση καθώς το περιβάλλον είναι μερικώς παρατηρήσιμο. Αυτό είναι ενδιαφέρουσα αντίθεση σε σχέση με την τέλεια πληροφορία σε παιχνίδια όπως το σκάκι ή το go. Και αυτό είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο, όπου και οι δύο παίκτες παίζουν ταυτόχρονα, οπότε κάθε απόφαση πρέπει να υπολογίζεται γρήγορα και αποδοτικά.

Έως τώρα η DeepMind A.I. μάθαινε μέσω δοκιμής και λάθους. Οι ερευνητές όριζαν τις παραμέτρους της επιτυχίας και η A.I. ανταγωνιζόταν τον εαυτό της συνεχώς, ενισχύοντας στρατηγικές που οδηγούσαν στην επιτυχία. Στο StarCraft η επιτυχία θα ορίζεται από το πόση ώρα θα μπορεί να μείνει ζωντανή, πόση ζημιά μπορεί να κάνει στην αντίπαλη βάση κλπ. Όταν φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο match με πρωταθλητή του StarCraft II.