Προβλήματα για το Juno της NASA

Θα καθυστερήσει η αποστολή του
21 Οκτωβρίου 2016 07:36
Προβλήματα για το Juno της NASA

Το διαστημικό όχημα Juno της NASA μεγέθους ενός γηπέδου του τένις και αξίας $1 δισεκατομμυρίου, φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Καθώς έκανε το δεύτερο πέρασμά του από το Δία πέρασε σε safe mode. Δε γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες τι ήταν αυτό που το έθεσε σε safe mode, είναι σίγουροι όμως πως το Juno αντέδρασε σωστά και υποθέτουν πως ήταν λόγω των ζωνών έντονης ραδιενέργειας, προστατεύοντας έτσι τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα.

Τα προβλήματα δε σταματούν εκεί όμως αφού σε έναν έλεγχο ρουτίνας εντοπίστηκε πως υπολειτουργούσαν δύο βαλβίδες συμπίεσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ενεργοποίηση των κινητήρων μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα. Η σύντομη ενεργοποίηση των κινητήρων θα γινόταν στις 19 Οκτωβρίου και θα μείωνε δραματικά το χρόνο ελλειπτικής τροχιάς του Juno γύρω από το Δία από τις 53 ημέρες στις 2 εβδομάδες. Τώρα η NASA ανακοίνωσε πως αυτό θα συμβεί στις 11 Δεκεμβρίου, στο επόμενο κοντινότερο πέρασμα του Juno από το Δία.

Να σημειώσουμε πως είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες το Juno να λειτουργήσει κανονικά, αφού όχι μόνο είναι η πρώτη μας έως τώρα ευκαιρία να μελετήσουμε τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Δία, αλλά είναι και η πρώτη φορά που μπορούμε να μελετήσουμε από κοντά ένα γίγαντα αερίων.

Στην παρακάτω εικόνα που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα του Juno, βλέπουμε πως η δομή των ζωνών εξακολουθεί να υπάρχει και στα βαθύτερα στρώματα του Δία, γεγονός που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν το νότιο πόλο του Δία με χρωματική επεξεργασία για να μπορέσουν να γίνουν διακριτοί οι κυκλώνες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν το μέγεθος της Γης.