Το Facebook απαγορεύει την ιστορική φωτογραφία "The Terror of War"

Δυσκολεύεται να διαχωρίσει τη γύμνια από τη βραβευμένη φωτογράφηση
10 Σεπτεμβρίου 2016 07:24
Το Facebook απαγορεύει την ιστορική φωτογραφία

Η φωτογραφία “The Terror of War”  του φωτογράφου Nick Ut με θέμα τον πόλεμο στο Βιετνάμ, απεικονίζει παιδιά να τρέχουν τρομοκρατημένα ανάμεσα σε στρατιώτες και έχει βραβευτεί με Pulitzer. Ένα από τα παιδιά, η Kim Phuc είναι γυμνή και έγινε το σύμβολο της απόγνωσης και της φρίκης του πολέμου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, όταν ο Νορβηγός συγγραφέας Tom Egeland πόσταρε στο Facebook τη φωτογραφία με status “φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου”, ο λογαριασμός του τέθηκε σε παύση. Το γεγονός πήρε διαστάσεις και ο αρχισυντάκτης μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στη Νορβηγία δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Mark Zuckerberg για το θέμα, χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία στο εξώφυλλο, για να πάρει την απάντηση από το Facebook πως πρέπει είτε να αφαιρέσει είτε να προσθέσει pixels στη φωτογραφία, ενώ ταυτόχρονα το post διαγράφηκε ερήμην του από το profile page της εφημερίδας πριν ο συντάκτης να προλάβει να απαντήσει.

Παρόλο που είμαι ο αρχισυντάκτης μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στη Νορβηγία, πρέπει να συνειδητοποιήσω πως περιορίζετε το χώρο από τον οποίο μπορώ να ασκήσω την συντακτική μου ευθύνη. Νομίζω πως καταχράστε τη δύναμή σας και μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως το σκεφτήκατε καλά. Τα μέσα έχουν την ευθύνη να αναλογιστούν τη δημοσιοποίηση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Αυτό το δικαίωμα και το καθήκον το έχουν όλοι οι συντάκτες στον κόσμο και δεν πρέπει να υπονομεύεται από αλγόριθμους που προγραμματίζονται στα γραφεία σας στην California. Οι συντάκτες δεν μπορούν να ζήσουν με σένα, Mark Zuckerberg, ως επικεφαλής συντάκτης.

Μέχρι και η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας πόσταρε τη φωτογραφία, για να τη δει να αφαιρείται με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με το BBC. Το Facebook τελικά απάντησε, προσφέροντας εξηγήσεις και επαναφέροντας τη φωτογραφία.

Ενώ αναγνωρίζουμε πως η φωτογραφία είναι σημαντική, είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την αποδοχή μιας φωτογραφίας ενός γυμνού παιδιού σε μία περίπτωση και όχι σε άλλες. Προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να αφήνουμε τους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και την ίδια στιγμή να διατηρούμε μια ασφαλή και γεμάτη σεβασμό εμπειρία για την παγκόσμια κοινότητά μας. Οι λύσεις μας  δε θα είναι πάντα τέλειες, αλλά θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας και τους τρόπους με τους  οποίους τις εφαρμόζουμε.