Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τα ηλιακά drones του Facebook

Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Aquila
22 Ιουλίου 2016 08:12
Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τα ηλιακά drones του Facebook

Το πρώτο Aquila αεροσκάφος του Facebook απογειώθηκε εκτελώντας επιτυχώς μια πτήση μετά από δύο χρόνια κατασκευής και δοκιμών. Το αεροσκάφος, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, έμεινε στον αέρα για 90 λεπτά, τρεις φορές περισσότερο από τη διάρκεια που είχε προγραμματιστεί, ενώ σκοπός είναι να πετά για 90 μέρες συνεχόμενα. Έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από ένα Boeing 747, ζυγίζει όμως μόλις 400 κιλά, αφού είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα. Πετώντας όσο πιο αργά μπορεί καταναλώνει μόλις 2.000 watts ενέργειας.

Το laser σύστημα που έχει για επικοινωνία μπορεί να προσφέρει 10 φορές  μεγαλύτερη ταχύτητα δεδομένων από τη σημερινή τεχνολογία και μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια ένα νόμισμα από απόσταση 15 χιλιομέτρων. Το laser σύστημα δε συμπεριλήφθηκε στις δοκιμές, καθώς επρόκειτο αποκλειστικά για δοκιμή πτήσης, ωστόσο το Facebook υποστηρίζει πως το Internet Laser σύστημα με drones είναι πιο οικονομικό και εφικτό από το να καλύψεις όλο τον κόσμο με πύργους τηλεφωνίας.

Ο τελικός στόχος του Facebook είναι να προσφέρει Internet πρόσβαση και στα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη και να κάνει εφικτή την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επέκταση της εικονικής πραγματικότητας με ένα στόλο χιλιάδων τέτοιων drones.