Νέος αλγόριθμος υπόσχεται πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας

Με τη βοήθεια του Event Horizon Telscope
07 Ιουνίου 2016 06:38
Νέος αλγόριθμος υπόσχεται πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του MIT, Katie Bouman, ανέπτυξε με την ομάδα της ένα νέο αλγόριθμο, ο οποίος θα μας επιτρέψει να δούμε για πρώτη φορά μια πραγματική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Έως τώρα, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μαύρες τρύπες δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλλιτεχνικές αποδόσεις της μορφής που φανταζόμαστε πως έχει. Για να μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας θα χρειαζόμασταν ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο όσο ο πλανήτης μας.

Έτσι ο αλγόριθμος της Bouman, ονομάστηκε Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors, ή για συντομία CHIRP και “δένει” τα δεδομένα που συλλέγει το Event Horizon Telescope, το οποίο αποτελείται από συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων από όλο τον πλανήτη. Οι αστρονόμοι συνδυάζουν τα δεδομένα ως ένα και μοναδικό τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης, τα ξεχωριστά τηλεσκόπια όμως δεν λαμβάνουν δεδομένα την ίδια στιγμή λόγω σκόνης και σωμάτων στο διάστημα.

Το CHIRP μπορεί να αποβάλλει το “θόρυβο” και να συμπληρώσει τα κομμάτια που λείπουν για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Μάλιστα, ερευνητές πιστεύουν πως θα είμαστε σύντομα σε θέση να δούμε ένα μικρό video με μια μαύρη τρύπα να "καταπίνει" την ύλη.