Φθηνότερη είναι πλέον η παραγωγή των AMOLED οθονών

Συγκριτικά με τη παραγωγή των LCD
25 Μαρτίου 2016 20:41
Φθηνότερη είναι πλέον η παραγωγή των AMOLED οθονών

Όλοι μας λίγο ή πολύ εντυπωσιαζόμαστε όταν βλέπουμε μια AMOLED οθόνη σε ένα smartphone και αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει καλύτερα χρώματα, μεγαλύτερη αντίθεση και βαθύτερο κορεσμό, συγκριτικά με την τεχνολογία LCD. Γνωρίζουμε ακόμη ότι η AMOLED τεχνολογία συμβάλει στην παραγωγή λεπτότερων και φωτεινότερων panels, τα οποία είναι ταυτόχρονα και ενεργειακά πιο αποδοτικά.

Αυτό όμως που εμπόδιζε μέχρι τώρα την καθιέρωση των AMOLED οθονών σε smartphones ανεξαρτήτου budget, ήταν το κόστος παραγωγής τους. Τώρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την IHS Technology, το κόστος παραγωγής ενός Full HD AMOLED panel 5 ιντσών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανέρχεται στα $14,30, ενώ ενός ίδιου LCD panel ανέρχεται στα $14,60. Από την άλλη, το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το κόστος παραγωγής AMOLED και LCD panels ανερχόταν στα $17,10 και $15,70, αντίστοιχα.

Έτσι, με βάση τη πτώση του κόστους παραγωγής ενός AMOLED panel, περιμένουμε να δούμε από όλο και περισσότερους κατασκευαστές smartphones τη χρήση AMOLED οθονών σε mid-range και entry-level συσκευές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και το άμεσο τέλος των LCD οθονών.