Έτσι εκρήγνυνται τα αστέρια

Καταγράφηκε για πρώτη φορά από το Kepler
24 Μαρτίου 2016 08:21
Έτσι εκρήγνυνται τα αστέρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες κατέγραψαν την στιγμή που ένα αστέρι εκρήγνυται. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler κατέγραψε το 2011 την έκρηξη όχι ενός, αλλά δύο κόκκινων γιγάντων. Η τύπου II supernova όπως χαρακτηρίζεται περιγράφει τη κατάρρευση ενός αστεριού και τη βίαια έκρηξή του αμέσως μετά. Το ωστικό κύμα της έκρηξης διαρκεί μόλις 20 λεπτά, οπότε η καταγραφή ενός τέτοιου φαινομένου είναι πραγματικά μοναδική.

Αστροφυσικοί του University of Notre Dame ανακάλυψαν ανάμεσα στα δεδομένα του Kepler, πως το τηλεσκόπιο, μετρώντας το φως που προέρχεται από 500 γαλαξίες στη διάρκεια τριών ετών, είχε καταγράψει την έκρηξη αστεριών 300 και 500 φορές μεγαλύτερων από τον Ήλιο μας, ενώ η λάμψη της έκρηξης ήταν 130.000.000 φορές πιο λαμπερή από αυτόν. Αξιοποιήσιμα δεδομένα προήλθαν μόνο από το ένα άστρο, καθώς την ευκρίνεια στο άλλο εμπόδιζε ένα νεφέλωμα.

Η NASA κατάφερε να συνθέσει μια απεικόνιση της supernova την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω. Η πυρηνική σύντηξη του κόκκινου γίγαντα καταρρέει, δημιουργώντας ένα κύμα που διατρέχει το άστρο εκ των έσω και καταφέρνει να βγει στην επιφάνεια. Στην αρχή της έκρηξης βλέπουμε τις εκτοξεύσεις πλάσματος να έρχονται στην επιφάνειά του και περίπου 20 λεπτά αργότερα το άστρο διαλύεται με μια τεράστια έκρηξη.