Η Γη αποτελείται από δύο διαφορετικούς πλανήτες

Νέα ανατρεπτική θεωρία
05 Φεβρουαρίου 2016 07:31
Η Γη αποτελείται από δύο διαφορετικούς πλανήτες

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το University of California, η Γη και ένας ακόμα υποτιθέμενος πλανήτης με την ονομασία Θεία, συγκρούστηκαν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δημιουργώντας τη Γη όπως την ξέρουμε σήμερα, καθώς και τη Σελήνη.

Η αρχική θεωρία ανέφερε πως η Γη και η Θεία συγκρούστηκαν αρκετά, για να δημιουργηθεί η Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά, ενώ η Θεία συνέχισε την πτήση της  στο διάστημα. Νέα δεδομένα ανατρέπουν μερικώς αυτή τη θεωρία, αφού η Θεία δεν έφυγε ποτέ, αντιθέτως ενσωματώθηκε στη Γη. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη μελέτη ισοτόπων οξυγόνου από τα πετρώματα που είχαν φέρει από τη Σελήνη οι αποστολές Apollo και από ηφαιστειακούς βράχους από το μανδύα της Γης.

Αν η Θεία απλά “έξυσε” τη Γη, η Σελήνη θα είχε δημιουργηθεί κυρίως από τη Θεία και ως εκ τούτου τα πετρώματα Γης και Σελήνης θα είχαν διαφορετικά ισότοπα οξυγόνου. Οι ερευνητές όμως βρήκαν πως έχουν τα ίδια. “Η Θεία είναι ενσωματωμένη τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη και μάλιστα διασκορπισμένη σε αυτές. Αυτό εξηγεί γιατί δε βλέπουμε διαφορετικά στοιχεία της Θείας στη Σελήνη σε σχέση με τη Γη” τονίζει ο ερευνητής Edward Young. Σημείωσε επίσης πως η Θεία ήταν ακόμα αναπτυσσόμενος πλανήτης τη στιγμή της σύγκρουσης, ενώ το μέγεθός της ήταν παρόμοιο με αυτό της Γης ή ακόμα και του Άρη. Αν η θεωρία επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε εκ νέου κατανόηση της προέλευσης της Γης.