Ο μεγαλύτερος θόλος που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος

Μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει σε 20 λεπτά
21 Νοεμβρίου 2015 08:19
Ο μεγαλύτερος θόλος που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος

4.000 εργάτες και 45 μήνες. Αυτά χρειάστηκε η υπερ-κατασκευή του θόλου του SportsHub σταδίου της Σιγκαπούρης, ενός από τα πιο εντυπωσιακά κινούμενα κατασκευάσματα του ανθρώπου. Μάλιστα το Institute for Structural Engineers, η μεγαλύτερη ομάδα επαγγελματιών μηχανικών στον κόσμο που αριθμεί πάνω από 27.000 μέλη, απένειμε στο συγκεκριμένο στάδιο το Supreme Award for structural Engineering Excellence.

Ο θόλος χωρίζεται σε δύο κύρια κομμάτια. Το ένα είναι ο ατσάλινος σκελετός της οροφής βάρους 9.000 τόνων, η βάση ουσιαστικά για τα κινούμενα μέρη. Πάνω στο σκελετό κάθεται το άλλο μέρος, το οποίο με τη σειρά του χωρίζεται σε δύο εξαιρετικά ελαφριά για το μέγεθός τους μεταλλικά μέρη, τα οποία κινούνται πάνω σε ράγες. Επιπλέον υπάρχουν 20.000 LEDs τα οποία χρησιμοποιούνται και σαν τεράστια οθόνη.

Οι ράγες πάνω στις οποίες κινείται η οροφή στηρίζονται στον σκελετό και μοιάζουν με διογκωμένες ράγες τρένου. Μέσα σε 20 λεπτά η οροφή μπορεί να κλείσει ή να ανοίξει, ενώ χρειάζεται ένας μικρός στρατός εργατών για να χειριστεί τα πολλαπλά συστήματα. Η ανάβαση για κάποιον από το έδαφος στην οροφή, η οποία βρίσκεται σε ύψος 80 μέτρων, διαρκεί 30 λεπτά.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περιοχής, το στάδιο είναι κλιματιζόμενο, με σωλήνες κρύου νερού να ψύχουν τον αέρα τον οποίο αεραγωγοί απελευθερώνουν κάτω από τα καθίσματα. Τέλος, ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι πως το εσωτερικό του σταδίου μπορεί να διαμορφωθεί για διαφορετικά αθλήματα, χρησιμοποιώντας υδραυλικούς αναβατήρες που προσθέτουν ή αφαιρούν ολόκληρα τμήματα των κερκίδων.

Tags: