Η αλλαγή του κλίματος του Άρη ίσως να είναι ευκολότερη απ’ ότι πιστεύαμε

Νέα μελέτη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα
11 Αυγούστου 2024 11:35
Η αλλαγή του κλίματος του Άρη ίσως να είναι ευκολότερη απ’ ότι πιστεύαμε

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ιδέα της γεωδιαμόρφωσης (terraforming) του Άρη, που ακόμη θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μπορεί τελικά να είναι πολύ πιο εφικτή από ό,τι νομίζαμε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, η έγχυση ειδικά κατασκευασμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Άρη θα μπορούσε να θερμάνει τον πλανήτη κατά πάνω από 10°C μέσα σε λίγους μήνες, καθιστώντας τον ενδεχομένως πιο φιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα, τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας υλικά που είναι άμεσα διαθέσιμα στον Άρη, εξαλείφοντας την ανάγκη μεταφοράς τους από τη Γη.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Samaneh Ansari, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern, προτείνει τη χρήση μικροσκοπικών ράβδων από αρειανή σκόνη, πλούσιων σε σίδηρο και αλουμίνιο. Σε αντίθεση με τη φυσική αρειανή σκόνη, αυτές οι ράβδοι θα είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να απορροφούν και να διασκορπίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία, παγιδεύοντας αποτελεσματικά τη θερμότητα και δημιουργώντας ένα φαινόμενο θερμοκηπίου παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στη Γη. Προσομοιώνοντας τον αντίκτυπο αυτών των σωματιδίων στο κλίμα του Άρη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως μπορεί να επιτευχθεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας με πολύ λιγότερο υλικό από ό,τι με άλλες προτεινόμενες μεθόδους.

Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να ξεπεράσει ορισμένα από τα σημαντικότερα εμπόδια των προηγούμενων ιδεών για τη διαμόρφωση του κλίματος του πλανήτη, όπως το ανέφικτο σενάριο της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων υλικών από τη Γη. Το νέο προτεινόμενο σχέδιο θα απαιτούσε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αυτών των νανοράβδων ετησίως, ποσότητα που θα μπορούσε να εξορύσσεται και να κατασκευάζεται απευθείας στον Άρη.

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας του Άρη είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειας να καταστεί ο πλανήτης κατοικήσιμος για τον άνθρωπο. Όπως σημειώνουν ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, ο Άρης εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, όπως η αραιή ατμόσφαιρα, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η έλλειψη στρώματος όζοντος. Ακόμη και αν η θερμοκρασία μπορούσε να αυξηθεί, οι παράγοντες αυτοί θα εξακολουθούσαν να καθιστούν δύσκολη την ανθρώπινη κατοίκηση χωρίς σημαντική τεχνολογική βοήθεια.

Παρά τις προκλήσεις αυτές βέβαια, η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη για τις δυνατότητες της προσέγγισής της. Τώρα, θέλουν να βελτιώσουν περαιτέρω τα σχέδιά τους, πειραματιζόμενοι με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και συνθέσεις σωματιδίων σε εργαστηριακές συνθήκες. Αν και η μεγάλης κλίμακας γεωδιαμόρφωση του Άρη μπορεί να μην είναι κάτι που θα δοκιμαστεί στο άμεσο μέλλον, η έρευνα αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις τόσο για την πλανητική μηχανική όσο και για τη μελέτη των κλιματικών συστημάτων της Γης.

Ο Edwin Kite, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της έρευνας, σημειώνοντας ότι η κατανόηση του τρόπου χειρισμού του κλίματος σε άλλους πλανήτες θα μπορούσε να εμβαθύνει τις γνώσεις μας και για τα γήινα οικοσυστήματα.

Tags: