«Δαχτυλίδι της Φωτιάς» - Η εντυπωσιακή έκλειψη που θα γίνει τον Οκτώβριο

Ψηφιακά θα το απολαύσουμε από την Ελλάδα
03 Οκτωβρίου 2023 22:53
«Δαχτυλίδι της Φωτιάς» - Η εντυπωσιακή έκλειψη που θα γίνει τον Οκτώβριο

Στις 14 Οκτωβρίου, μια μαγευτική ηλιακή έκλειψη, η οποία έχει το άκρως χαρακτηριστικό και σχεδόν βγαλμένο από τα βιβλία του Τόλκιν παρατσούκλι "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", πρόκειται να κοσμήσει τον ουρανό της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Μιλώντας σχετικά στο CNN, η Peg Luce, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ηλιοφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA, υπογραμμίζει τη μοναδική ομορφιά του φαινομένου, περιγράφοντάς το ως κάτι που προκαλεί δέος.

Σε αντίθεση με την ολική έκλειψη ηλίου, κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, η σελήνη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη και έτσι δεν καλύπτει πλήρως τον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι η πύρινη λάμψη του αστεριού του ηλιακού μας συστήματος να σχηματίζει ένα φωτοστέφανο γύρω από τη σκιά της σελήνης, εξ ου και το άκρως χαρακτηριστικό παρατσούκλι "Δαχτυλίδι της Φωτιάς".

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9:13 π.μ. του επόμενου Σαββάτου και θα σαρώσει πολιτείες από το Όρεγκον έως το Τέξας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στις ΗΠΑ σε λιγότερο από μια ώρα. Στη συνέχεια, η έκλειψη θα περάσει από χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, ρίχνοντας αυλαία στις ακτές του Ατλαντικού στη Βραζιλία.

Δυστυχώς, όσο μεγαλειώδης και αν φαντάζει αυτή η έκλειψη, όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα και σε παρόμοιες περιοχές εκτός της τροχιάς της, δυστυχώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ζωντανά στον ουρανό. Ο λόγος έγκειται στη συγκεκριμένη διαδρομή που θα διασχίσει η σκιά της σελήνης, η οποία δεν καλύπτει την Ευρώπη.

Ωστόσο, αν θέλετε να γίνετε μάρτυρες του φαινομένου, η NASA θα πραγματοποιήσει ένα ειδικό δωρεάν live stream, με κάμερες σε πολλά διαφορετικά σημεία, εξασφαλίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να πάρουν μια γεύση.

Tags: