Ο Zuckerberg δημιουργεί μία AI για να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες

Μέσω ενός “προσομοιωτή εικονικής βιολογίας“
21 Σεπτεμβρίου 2023 10:40
Ο Zuckerberg δημιουργεί μία AI για να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Chan Zuckerberg Initiative (CZI) που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Mark Zuckerberg και τη σύζυγό του Priscilla Chan, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Συγκεκριμένα, το CZI χρηματοδοτεί και αναπτύσσει ένα σύμπλεγμα GPU υψηλών επιδόσεων το οποίο θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μοντέλα πρόβλεψης για υγιή και άρρωστα κύτταρα, βοηθώντας τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις κυτταρικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερευνητές συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ σχετικά με τα τρισεκατομμύρια κυττάρων στα σώματά μας και είναι υπερβολικά περίπλοκο για τους δικούς μας εγκεφάλους. Η AI θα βοηθήσει στο να πετύχουμε τη θεραπεία, πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. – Jeff MacGregor, Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας CZI

Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει ένα σύμπλεγμα 1.000 GPUs για να εκπαιδεύσει ένα Large Language Model (LLM) πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα LLMs έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά στο να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη δομή των πρωτεϊνών και θεωρούμε πως θα κάνουν την ίδια δουλειά στο να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για περίπλοκες δομές, όπως τα κύτταρα. Αλλά πρόκειται και για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να το κάνουν αυτό. Μία ομάδα ειδικών θα χρειαζόταν χρόνια για να καταλήξει σε συμπεράσματα, τη στιγμή που τα μοντέλα θα το κάνουν σε εβδομάδες.

Τα AI μοντέλα μπορούν να προβλέψουν πώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού θα αντιδράσουν σε μία μόλυνση, τι γίνεται σε κυτταρικό επίπεδο όταν ένα παιδί γεννιέται με μία σπάνια ασθένεια ή πώς το σώμα του ασθενούς θα αντιδράσει σε νέα φάρμακα. Ελπίζουμε πως αυτή η νέα προσπάθεια θα δώσει νέες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά των κυττάρων μας.

Ο επικεφαλής επιστημών του CZI, Stephen Quake χαρακτήρισε το project ως ένα “προσομοιωτή εικονικής βιολογίας”.