Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk ψάχνει ενδιαφερόμενους για να δοκιμάσει τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της

Ξεκινούν σύντομα οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
19 Σεπτεμβρίου 2023 22:01
Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk ψάχνει ενδιαφερόμενους για να δοκιμάσει τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της

Τον Μάιο σας είχαμε ενημερώσει πως η Neuralink, η εταιρία νευροτεχνολογίας που συνίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk, έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης της με τη συμμετοχή ανθρώπων.

Τώρα, η Neuralink είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την ‘Μελέτη Prime’, ζητώντας από ανθρώπους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Βέβαια, πρέπει να καλύπτουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, με τους ερευνητές να εστιάζουν αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία.

Το εμφύτευμα για τον εγκέφαλο που έχει ετοιμάσει η εταιρία του Musk, στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες. Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα που εισάγεται στο κρανίο και από μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με τον εγκέφαλο. Η Neuralink ισχυρίζεται ότι μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για να εμφυτευτεί χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο, αφού τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα.

Στόχος της Prime μελέτης είναι οι άνθρωποι με το chip να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.

Η επίσημη ανακοίνωση της Neuralink:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε λάβει έγκριση από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης και το πρώτο νοσοκομειακό μας κέντρο για να ξεκινήσουμε την διαδικασία επιλογής για την πρώτη μας κλινική δοκιμή σε ανθρώπους. Η Μελέτη PRIME (συντομογραφία για Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) - μια πρωτοποριακή ερευνητική δοκιμή ιατρικής συσκευής για την πλήρως εμφυτεύσιμη, ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) - έχει ως στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματός μας (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) και να αξιολογήσει την αρχική λειτουργικότητα του BCI μας για να μπορέσουν τα άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές με τις σκέψεις τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική τοποθέτηση των εξαιρετικά λεπτών και εύκαμπτων νημάτων του εμφυτεύματος N1 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Μόλις τοποθετηθεί, το εμφύτευμα N1 είναι αισθητικά αόρατο και θα καταγράφει και θα μεταδίδει ασύρματα τα εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης. Ο αρχικός στόχος του BCI μας είναι να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Η μελέτη PRIME διεξάγεται στο πλαίσιο της εξαίρεσης για ερευνητικές συσκευές (IDE) που χορηγήθηκε από την FDA τον Μάιο του 2023 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αποστολή μας να δημιουργήσουμε μια γενικευμένη διεπαφή εγκεφάλου για την αποκατάσταση της αυτονομίας σε άτομα με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Όσοι έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο στόχος και η ιστορία της Neuralink:

Φιλοδοξία της Neuralink είναι να βοηθήσει ασθενείς με τετραπληγία, με μερική ή ολική απώλεια της κίνησης και της αίσθησης και στα τέσσερα άκρα και στον κορμό. Η Neuralink ελπίζει ότι η συσκευή της θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να αποκαταστήσουν την κινητικότητα, την ομιλία, την όραση ή την ακοή τους, συνδέοντας τον εγκέφαλό τους με υπολογιστές, προσθετικά ή άλλες συσκευές. Η εταιρία οραματίζεται επίσης ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των ικανοτήτων των υγιών ατόμων στο μέλλον, για παράδειγμα με άμεση επικοινωνία με ψηφιακά συστήματα, όπως περιέγραφαν οι κάποτε επιστημονικής φαντασία ταινίες.

Για την ιστορία, η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Musk και μια ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Musk και άλλους επενδυτές. Η εταιρία έχει προηγουμένως επιδείξει την τεχνολογία της σε πιθήκους, δείχνοντας ότι μπορούσαν να ελέγχουν οθόνες υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό τους. Βέβαια, έχουν υπάρξει και πολλά παράπονα σχετικά με την έρευνά της, μεταξύ άλλων για την συμπεριφορά στα ζώα που συμμετείχαν στις δοκιμές.