Ο Mozart απαλύνει τον πόνο των νεογέννητων

Η πρώτη έρευνα του είδους της
01 Σεπτεμβρίου 2023 10:27
Ο Mozart απαλύνει τον πόνο των νεογέννητων

Μία πρόσφατη κλινική έρευνα της αποτελεσματικότητας της μουσικής κατά τη διάρκεια ιατρικών επεμβάσεων, έδειξε πως η απαλή μουσική μπορεί να απαλύνει τον πόνο των νεογέννητων. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της στην οποία συμμετείχαν 100 βρέφη σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Κάθε μωρό ήταν μόλις δύο ημερών και η κύηση είχε ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Πριν οι γιατροί να πάρουν αίμα από τα μωρά, τα μισά από αυτά περίμεναν σε συνθήκες σιωπής ενώ τα άλλα μισά άκουσαν μερικά κομμάτια του Mozart για είκοσι λεπτά.

Συνήθως, πριν μια ελαφρώς επώδυνη επέμβαση, τα νεογέννητα λαμβάνουν μία μικρή δόση ζάχαρης ως ηρεμιστικό. Δύο λεπτά πριν τη λήψη αίματος, όλα τα μωρά έλαβαν σουκρόζη. Η μουσική συνέχισε να παίζει για περίπου πέντε λεπτά μετά τη λήψη του αίματος, ενώ οι γονείς δεν επιτράπηκαν να κρατήσουν τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι ερευνητές κατέγραφαν τακτικά τον πόνο των νεογέννητων, εντοπίζοντας εκφράσεις προσώπου, κλάμα, συχνότητα αναπνοής, κινήσεις άκρων και άλλα.

Βρέθηκε λοιπόν πως τα νεογέννητα τα οποία άκουγαν Mozart, επέδειξαν μία στατιστικά και κλινικά σημαντική μείωση στον πίνακα Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρύπημα της φτέρνας.

Η μουσική παρέμβαση είναι ένα εύκολο, αναπαραγόμενο και χωρίς κόστος εργαλείο για την ανακούφιση του πόνου για μικρές επεμβάσεις σε υγιή νεογέννητα.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει πως η μουσική μπορεί να απαλύνει τον πόνο σε ενήλικες και αυτή η μέθοδος φαίνεται πως είναι η βέλτιστη για τα νεογέννητα αφού η λήψη παυσίπονων δεν είναι επιλογή.

Η μελέτη δε συνέκρινε διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξερευνηθεί σε μελλοντικές έρευνες. Οι επιστήμονες της δοκιμής αναρωτιούνται τώρα αν οι φωνές των γονιών μπορεί να είναι το ίδιο καταπραϋντικές όπως ο Mozart.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Tags: