To 1969 οι καταρράκτες του Νιαγάρα στέρεψαν για πρώτη φορά σε 12.000 χρόνια

Ένα μηχανικό επίτευγμα
10 Ιουνίου 2023 10:12
To 1969 οι καταρράκτες του Νιαγάρα στέρεψαν για πρώτη φορά σε 12.000 χρόνια

Το 1969, ένα τμήμα των καταρρακτών του Νιαγάρα που ονομάζεται American Falls, έκλεισε για πρώτη φορά μετά από 12.000 χρόνια από το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού. Ο αυξημένος αριθμός τεράστιων βράχων στη βάση του καταρράκτη ανησυχούσε τους μηχανικούς, καθώς θα μπορούσε να μετατρέψει τον καταρράκτη σε έναν ορμητικό χείμαρρο. Για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αποφάσισαν να φράξουν τον ποταμό Νιαγάρα, χρησιμοποιώντας 27.000 τόνους βράχων!

Οι καταρράκτες παρέμειναν άνυδροι για έξι μήνες και την πρώτη εβδομάδα, πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν αυτό το θαύμα της φύσης χωρίς το υδάτινο πέπλο του. Οι μηχανικοί διαπίστωσαν πως οι βράχοι στη βάση του καταρράκτη ήταν απαραίτητοι για να στηριχτεί η απόκρημνη πλαγιά και έτσι προχώρησαν μόνο σε αισθητικές επεμβάσεις για να κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακούς τους καταρράκτες.

Κατά τις εργασίες τους βρήκαν ένα σωρό από νομίσματα που πετούσαν οι τουρίστες, καθώς και δύο πτώματα.

Το κλείσιμο των καταρρακτών επέτρεψε στους μηχανικούς να καταλάβουν τη γεωλογική δομή τους, διασφαλίζοντας πως θα παραμείνει ένα εντυπωσιακό θέαμα για τις επόμενες γενιές, ενώ παραμένει ένα παράδειγμα κυριαρχίας του ανθρώπου απέναντι στη φύση.