AMD Ryzen 8000: Ανακαλύφθηκε πριν την ώρα του ο πρώτος Zen 5 επεξεργαστής

Ξεκίνησε τις δοκιμές η AMD
08 Ιουνίου 2023 13:07
AMD Ryzen 8000: Ανακαλύφθηκε πριν την ώρα του ο πρώτος Zen 5 επεξεργαστής

Η πρώτη διαρροή για τους επερχόμενους AMD Ryzen 8000 επεξεργαστές είναι γεγονός. Όπως μεταφέρει το wccftech, δύο υποτιθέμενες καταχωρήσεις για τον πρώτο Zen 5 αρχιτεκτονικής επεξεργαστή ανακαλύφθηκαν στις βάσεις δεδομένων των Einstein@Home και LHC@home.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πρόκειται για επιστημονικά υπολογιστικά προγράμματα που παραδόξως είχαν διαρρεύσει ξανά ακυκλοφόρητους επεξεργαστές πριν την ώρα τους στο παρελνθόν, αποκαλύπτοντας για παράδειγμα Zen 4 και Threadripper μοντέλα. Και οι δύο νέες καταχωρήσεις αφορούν ένα engineering sample που έχει 8 πυρήνες και 16 threads και φέρει τον εξής κωδικό: "AuthenticAMD AMD Eng Sample: 100-000001290-11_N [Family 26 Model 64 Stepping 0]".

Ο λόγος που αυτή η CPU πιστεύεται ότι είναι AMD Zen 5 chip είναι επειδή ανήκει στην "οικογένεια 26". Προηγουμένως η "οικογένεια 24" χρησιμοποιήθηκε ως η αντίστοιχη ονομασία για τα Zen 3 chips. Παράλληλα, οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν και αναφορές σε δύο GPUs που ομοίως δεν έχουν κυκλοφορήσει. Η μία είναι η AMD Radeon RX 7900 GRE με μνήμη 16 GB και η άλλη είναι επίσης μια GPU Radeon RX, αλλά με μνήμη 12 GB.

Οι καταχωρήσεις αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη μας επιβεβαίωση ότι η AMD ξεκίνησε να δοκιμάζει Zen 5 επεξεργαστές στα εργαστήριά της αυτή τη στιγμή, ετοιμάζοντας το έδαφος για την κυκλοφορία τους το επόμενο έτος.

Να σημειωθεί πως η AMD είχε αποκαλύψει στο παρελθόν και επίσημα ορισμένες λεπτομέρειες. Οι CPUs της νέας Zen 5 αρχιτεκτονικής αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024 και θα κατασκευάζονται στα 3nm.  Η AMD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη Zen 5 αρχιτεκτονική τόσο σε mainstream επεξεργαστές για το ευρύ κοινό όσο και σε ειδικά μοντέλα servers, αλλά και σε επερχόμενες APUs με γραφικά RDNA 3+. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει και μοντέλα με πυρήνες Zen 5c, παρόμοιοι με τους πυρήνες E της Intel που βρίσκονται στους επεξεργαστές 13ης γενιάς.