Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπουν την AI ως απειλή

Νέα έρευνα του Reuters
07 Ιουνίου 2023 11:03
Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπουν την AI ως απειλή

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως έχει τρομάξει τους Αμερικανούς. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έρευνα του Reuters, σημειώνοντας πως θεωρούν ότι απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από τα 2/3 των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI, ενώ το 61% πιστεύει πως θα απειλήσει τον πολιτισμό μας. Μάλιστα, ο αριθμός των Αμερικανών που βλέπουν ένα δυστοπικό μέλλον με την AI είναι τριπλάσιος από αυτούς που θεωρούν πως όλα θα πάνε καλά.

Περνώντας σε βαθύτερη ανάλυση, όσοι ψήφισαν τον Trump το 2020 εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία, με το 70% να υποστηρίζει πως η AI απειλεί την ανθρωπότητα, σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Biden. Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί ανησυχούν περισσότερο από άλλες θρησκευτικές ομάδες.

Η έρευνα μάς δείχνει πως ένα ευρύ φάσμα των Αμερικανών ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI. Βλέπουμε πως βρισκόμαστε σε παρόμοια στιγμή με την απαρχή της πυρηνικής εποχής και έχουμε το πλεονέκτημα της κοινής αντίληψης πως πρέπει να παρθούν μέτρα. – Landon Klein, Διευθυντής του Future of Life Institute

Ο φόβος των Αμερικανών για την AI μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά δεν είναι το μόνο που τους απασχολεί. Η εγκληματικότητα και η οικονομία είναι ψηλότερα στις ανησυχίες τους, με το 77% να υποστηρίζουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση της αστυνομίας και το 82% να ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Οι ανησυχίες έχουν βάση, αλλά νομίζω πως ξεχνάμε γιατί αναπτύξαμε την AI εξαρχής. Η AI θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο ικανοί και πιο αποδοτικοί. Οι θετικές εφαρμογές της ΑΙ όπως η επανάσταση που θα φέρει στην ανακάλυψη φαρμάκων, δεν είναι τόσο ορατές όσο το ChatGPT. – Sebastian Thrun, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Stanford

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 4.415 ενήλικων Αμερικανών μεταξύ 9 και 15 Μαΐου.