Παρθενογένεση καταγράφηκε σε κροκόδειλο για πρώτη φορά

Έκπληκτοι οι επιστήμονες
07 Ιουνίου 2023 10:39
Παρθενογένεση καταγράφηκε σε κροκόδειλο για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν ένα θηλυκό κροκόδειλο να γεννά αυγά χωρίς να έχει ζευγαρώσει, χρησιμοποιώντας την ασεξουαλική αναπαραγωγή η οποία έχει τις ρίζες της στην εποχή των δεινοσαύρων. Ο κροκόδειλος του είδους Crocodylus acutus ήταν σε αιχμαλωσία για 16 χρόνια και το 2018 γέννησε αρκετά αυγά, ένα από τα οποία περιείχε ένα ευδιάκριτο έμβρυο. Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε επιβεβαίωσε τώρα πως ο κροκόδειλος παρήγαγε τα αυγά χωρίς τη συμμετοχή κάποιου αρσενικού κροκόδειλου. Παρόλο που τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν τελικά, πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Οι κροκόδειλοι και τα πτηνά είναι οι ζωντανοί απόγονοι μία ομάδας ερπετών που ονομάζονταν αρχόσαυροι, με τις ρίζες τους να φτάνουν στους δεινόσαυρους και στα ιπτάμενα ερπετά.

Η ανακάλυψη προσφέρει μοναδική αντίληψη στις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων και των πτηνών, ειδικά μέλη των Pterosauria και Dinosauria.

Η παρθενογένεση από θηλυκά σπονδυλωτά παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια, αλλά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως είναι πιο κοινή από ότι πίστευαν. Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί σε πάνω από 80 σπονδυλωτά πλέον, μεταξύ των οποίων σαύρες, φίδια, καρχαρίες και άλλα είδη.

Η γενετική ανάλυση του νεκρού εμβρύου του κροκόδειλου, έδειξε πως είχε πρακτικά ίδιο γενότυπο με τη μητέρα του, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κλώνο της. Παρότι αποτελεί λοιπόν έναν τρόπο αναπαραγωγής όταν τα αρσενικά δεν είναι διαθέσιμα, δεν είναι βιώσιμος καθώς στερείται της γενετικής ποικιλίας που προσφέρουν δύο γονείς. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκόλαψη αυγών που προήλθαν από παρθενογένεση σε άλλα είδη, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει μόλις το 3%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Biology Letters.

Tags: