Τέλος η Cortana από τα Windows μέσα στο 2023

Ετοιμάζεται να την αποσύρει η Microsoft
03 Ιουνίου 2023 20:52
Τέλος η Cortana από τα Windows μέσα στο 2023

Έχοντας ήδη ανακοινώσει μια προηγμένη σουίτα AI εργαλείων που πρόκειται να έρθει προσεχώς στα Windows 11, η Microsoft μόλις έκανε γνωστό ότι θα σταματήσει την υποστήριξη της Cortana στα Windows αργότερα φέτος. Η σχετική ειδοποίηση ήταν κρυμμένη σε μια support σελίδα, αλλά εντοπίστηκε από το XDA Developers και το Windows Central. Η δήλωση του τεχνολογικού γίγαντα στην εν λόγω σελίδα τονίζει χαρακτηριστικά:

Πραγματοποιούμε ορισμένες αλλαγές στα Windows που θα επηρεάσουν τους χρήστες της εφαρμογής Cortana. Από τα τέλη του 2023, δεν θα υποστηρίζουμε πλέον την Cortana στα Windows ως αυτόνομη εφαρμογή. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει μόνο την Cortana στα Windows. Η βοηθός παραγωγικότητας Cortana θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στο Outlook mobile, Teams mobile, Microsoft Teams display και Microsoft Teams rooms.

Φυσικά, το τέλος της Cortana στα Windows δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η Microsoft παρουσίασε το Windows Copilot που θα την αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια του Build συνεδρίου της τον Μάιο. Αυτό θα διαθέτει χαρακτηριστικά που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προσφέρει η Cortana, όπως η περίληψη περιεχομένου, η επανεγγραφή κειμένου, η απάντηση σε σύνθετες ερωτήσεις, η προσαρμογή των ρυθμίσεων του υπολογιστή και πολλά άλλα.

Για την ιστορία, η Cortana εισήχθη στα Windows 10 το 2015, ανοίγοντας το δρόμο για την αλληλεπίδραση των χρηστών με το λειτουργικό σύστημα μέσω φωνητικών εντολών. Οι δυνατότητές της ήταν αντίστοιχες με αυτές της Siri στα Mac και iOS, μπορώντας να ορίσει υπενθυμίσεις, να ανοίξει εφαρμογές, κ.α. Ωστόσο, η Microsoft απέσυρε σταδιακά την Cortana από την εμπειρία των Windows με την πάροδο των ετών. Η εμφανής θέση της στη γραμμή εργασιών καταργήθηκε με τα Windows 11, ενώ η εφαρμογή της Cortana για iOS και Android αποσύρθηκε το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ημερομηνία θα σταματήσει η υποστήριξη της Cortana, πέρα από το γενικό «τέλη του 2023». Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι σαν αλλαγή φρουράς και η ψηφιακή βοηθός να αποσυρθεί όταν θα προστεθεί το Windows Copilot AI.

Tags: