Χταπόδι φαίνεται να ξυπνά από εφιάλτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
03 Ιουνίου 2023 13:20
Χταπόδι φαίνεται να ξυπνά από εφιάλτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ονειρεύονται τα χταπόδια; Γνωρίζουμε πως είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα νευρολογικά από ό,τι ξέραμε πριν μερικά χρόνια και τώρα ένα βίντεο έρχεται να αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα. Το κεφαλόποδο ονόματι Costello, βρισκόταν υπό 24ωρη παρακολούθηση σε ένα εργαστήριο του Rockefeller University στη Νέα Υόρκη. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να το καταγράψουν σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις όπου ο ύπνος του διακόπηκε απότομα, με τον Costello να επιδίδεται σε συμπεριφορά αποφυγής θηρευτή, αλλάζοντας χρώμα και κουνώντας νευρικά τα πλοκάμια του. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα εκτόξευσε και μαύρο μελάνι στο νερό.

Ήταν πραγματικά παράξενο, επειδή φαινόταν πως πονούσε. Για μια στιγμή φαινόταν πως υπέφερε. Και μετά συνέχισε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, συνέχισε τη μέρα του κανονικά.

Ο Costello έφτασε στο εργαστήριο με σοβαρά τραύματα, ενώ είχε χάσει και τμήμα δύο πλοκαμιών, μάλλον λόγω προηγούμενης επίθεσης από θηρευτή. Θέλοντας να μελετήσουν τη συμπεριφορά του, οι ερευνητές τον έθεσαν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν ακόμα, καθώς η έρευνα δεν έχει περάσει peer-review και βασίζεται στην παρατήρηση μόνο ενός χταποδιού, αλλά σίγουρα εγείρει ερωτήματα για πιθανά όνειρα σε αυτά τα έξυπνα πλάσματα. Η μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού όπως σημειώνει και ο Marcelo Magnasco, “που βάζεις τα ηλεκτρόδια σε ένα ζώο που δεν έχει σχήμα;”.

Προηγούμενη μελέτη του 2021 για τον ύπνο των χταποδιών βρήκε αποδείξεις για έναν κύκλο ύπνου παρόμοιο με αυτό του ανθρώπου. Το χρώμα του χταποδιού αλλάζει με παρόμοιο τρόπο με την κίνηση των ματιών στην REM φάση του ύπνου του ανθρώπου όταν ονειρευόμαστε. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό στην προκειμένη περίπτωση να έβλεπε κάποιον εφιάλτη το χταπόδι. Ωστόσο, η Robyn Crook, καθηγήτρια βιολογίας στο San Francisco State University η οποία δεν ενεπλάκη στην έρευνα, θεωρεί πως η συμπεριφορά του Costello μπορεί να οφείλεται στο γήρας. Ο Costello πέθανε σύντομα μετά από αυτά τα επεισόδια.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα συμπεράσματα δεν είναι καταληκτικά μέχρι να επαναληφθούν και προτείνουν σε άλλους ερευνητές να παρακολουθούν με κάμερες τα χταπόδια επί 24ωρου βάσεως.

Tags: