Η Ιαπωνία θα φέρει ηλιακή ενέργεια στη Γη από το διάστημα

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας
03 Ιουνίου 2023 10:45
Η Ιαπωνία θα φέρει ηλιακή ενέργεια στη Γη από το διάστημα

Το 2015 η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, κατάφερε να μεταφέρει με μικροκύματα, 1.8 kilowatts ενέργειας σε έναν ασύρματο δέκτη σε απόσταση 50 μέτρων στο διάστημα. Τώρα η Ιαπωνία θέλει να φέρει την τεχνολογία πιο κοντά στην πραγματικότητα και ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα επιχειρήσει να μεταφέρει ηλιακή ενέργεια από το διάστημα στη Γη μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

Επικεφαλής του project είναι ο Naoki Shinohara, καθηγητής του Kyoto University, ο οποίος εργάζεται πάνω στην ηλιακή ενέργεια στο διάστημα από το 2009. Ο Shinohara σκοπεύει να αναπτύξει ένα στόλο μικρών δορυφόρων σε τροχιά, οι οποίοι θα συλλέξουν ηλιακή ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ τους και θα τη μεταδώσουν σε σταθμούς ενέργειας στο έδαφος.

Η ιδέα δεν είναι νέα. Η χρήση ηλιακών πάνελ και μικροκυμάτων για να σταλεί ενέργεια στη Γη προτάθηκε για πρώτη φορά το 1968, αλλά μόλις λίγες χώρες έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στην ιδέα. Μία τέτοια διάταξη είναι ελκυστική αφού τα ηλιακά πάνελ σε τροχιά μπορούν να αποτελέσουν μία ανεξάντλητη, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Στο διάστημα, τα ηλιακά πάνελ μπορούν να συλλέγουν ενέργεια ανεξαρτήτως της ώρας της ημέρας, ενώ χρησιμοποιώντας μικροκύματα για να μεταδώσουν στο έδαφος αυτήν την ενέργεια, ούτε τα σύννεφα δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ωστόσο, το κόστος είναι ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας. Για να παράγει μία τέτοια διάταξη, 1 gigawatt ενέργειας ή περίπου την απόδοση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, θα χρειαζόταν $7 δισεκατομμύρια με τις σημερινές τεχνολογίες.