Αυτή η κάμερα δεν έχει φακό και «φαντάζεται» τις φωτογραφίες μέσω AI!

Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα
02 Ιουνίου 2023 20:44
Αυτή η κάμερα δεν έχει φακό και «φαντάζεται» τις φωτογραφίες μέσω AI!

Από τις DSLR μέχρι τις mirrorless, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές εξελίξεις όσον αφορά την τεχνολογία των καμερών. Τώρα, ήρθε η ώρα να τις ξεχάσετε όλες, αφού η πρώτη «κάμερα» χωρίς φακό είναι γεγονός.

Γνωρίστε την Paragraphica, μια επαναστατική φωτογραφική μηχανή που αποφεύγει τη χρήση φωτονίων και αντιθέτως καταγράφει δεδομένα τοποθεσίας και, έπειτα, με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) φαντάζεται πώς θα μπορούσε να ήταν η εικόνα. Ειδικότερα, η Paragraphica περιγράφει την τρέχουσα θέση της σε σχέση με τη γεωγραφική διεύθυνση, τον καιρό, την ώρα της ημέρας και τα κοντινά μέρη στον AI αλγόριθμο.

Έτσι, με ένα απλό πάτημα της σκανδάλης, η Paragraphica δημιουργεί μια αναπαράσταση του μέρους, χρησιμοποιώντας μια ΑΙ μετατροπής κειμένου σε εικόνα και την περιγραφή που ετοίμασε. Η ενδιαφέρουσα ιδέα επινοήθηκε από τον Bjørn Karmann, έναν σχεδιαστή από την Ολλανδία, ο οποίος μιλώντας για project τόνισε:

"Η Paragraphica παρέχει βαθύτερη κατανόηση της ουσίας μιας στιγμής, μέσα από την προοπτική άλλων νοημοσυνών".

Σύμφωνα με την αναλογία του Karmann, η εφεύρεσή του παρομοιάζεται με έναν τυφλοπόντικα, ο οποίος "βλέπει" μέσω των κεραιών του ρύγχους του και όχι μέσω του φωτός, όπως οι άνθρωποι και οι παραδοσιακές κάμερες. Έτσι, η Paragraphica προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να "βλέπουν" όπως ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλο που η ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ο Karmann διευκρίνισε ότι η Paragraphica είναι απλώς ένα "καλλιτεχνικό project", χωρίς καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το status quo της φωτογραφίας ή να γίνει εμπορικό προϊόν. Αντίθετα, στοχεύει να προκαλέσει σκέψη και να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική εξερεύνηση.