Η νέα τεχνολογία της Nvidia μπορεί να κάνει οθόνες σα να είναι 1.000Hz!

Εξαλείφοντας το motion blur
31 Μαΐου 2023 21:05
Η νέα τεχνολογία της Nvidia μπορεί να κάνει οθόνες σα να είναι 1.000Hz!

Στο πλαίσιο της Computex 2023, η Nvidia ανακοίνωσε μια αναβάθμιση της Ultra Low Motion Blur (ULMB) τεχνολογίας της, η οποία φιλοδοξεί να κάνει το gaming ακόμη πιο ομαλό στις high-end οθόνες. Αναλυτικότερα, η αναβαθμισμένη λειτουργία ULMB 2 μπορεί να προσφέρει πάνω από 1.000Hz αποτελεσματικής ευκρίνειας της κίνησης, με σχεδόν μηδενικό crosstalk. Αρχικά θα είναι διαθέσιμη για τις G-Sync 1440p 360Hz οθόνες.

Πρακτικά, η νέα τεχνολογία της Nvidia σημαίνει ότι οι παίκτες δεν θα χρειάζεται πλέον να αποφασίζουν μεταξύ του υψηλού refresh rate ή της μείωσης του motion blur, που και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την εμπειρία στα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Με ενεργοποιημένο το ULMB 2, μια 360Hz οθόνη θα είναι σα να προσφέρει 1440Hz όσον αφορά το λεγόμενο ‘motion clarity’! Υπάρχει όμως ένα «αλλά», αφού η νέα αυτή τεχνολογία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά με variable refresh rate.

Το θόλωμα της κίνησης είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα με τις LCD και OLED οθόνες. Αυτές οι εμφανίζουν στατικές εικόνες μέχρι να γίνει μια ανανέωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντιληπτό θόλωμα καθώς τα μάτια σας παρακολουθούν την κίνηση στην οθόνη. Οι υπάρχουσες μέθοδοι μείωσης του motion blur, όπως το γρήγορο ανάμα και σβήσιμο του backlight σε κάθε refresh ή η εισαγωγή μιας μαύρης εικόνας μεταξύ των καρέ, είναι ατελείς και μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σκοτεινές εικόνες ή flickering.

Η Nvidia στοχεύει στην τελειοποίηση αυτών των μεθόδων με το ULMB 2, χρησιμοποιώντας “full refresh rate backlight strobing”, αλλά με βελτιωμένη φωτεινότητα. Η τεχνολογία εξασφαλίζει ότι ο οπίσθιος φωτισμός φωτίζει ένα pixel μόνο όταν έχει ολοκληρώσει πλήρως τη μετάβασή του σε ένα νέο χρώμα, μια τεχνική που αναμένεται να μειώσει το motion blur, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της εικόνας. Η Nvidia τονίζει ότι το ULMB 2 μετριάζει το crosstalk - ένα ζήτημα που προκαλεί διπλές εικόνες κατά τη διάρκεια της κίνησης - και μπορεί να παρέχει φωτεινότητα 250 nits, σχεδόν διπλάσια από την αρχική απόδοση του ULMB.

Επί του παρόντος, το ULMB 2 δεν είναι ευρέως διαθέσιμο για τις G-Sync οθόνες και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με μια ενημέρωση σε συγκεκριμένα μοντέλα Acer Predator και ASUS ROG Swift. Μελλοντικά, περισσότερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης οθόνης ASUS ROG Swift Pro των 540 Hz και της AOC AGON των 360 Hz, θα υποστηρίζουν το ULMB 2. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει το άρθρο.