Elon Musk: Μόλις έκανε μια τεράστια επένδυση για την AI εταιρία του!

Συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς
30 Μαΐου 2023 19:03
Elon Musk: Μόλις έκανε μια τεράστια επένδυση για την AI εταιρία του!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα, ο Elon Musk συνεχίζει την αδιάκοπη επιδίωξή του για καινοτόμο τεχνολογία, ετοιμάζοντας δική του AI εταιρία που φιλοδοξεί να κοντράρει την OpenAI, την οποία είχε συνιδρύσει και χρηματοδοτήσει το μακρινό πλέον 2015.

Τώρα, μόλις έγινε γνωστό ότι ο μεγιστάνας συνεχίζει παρασκηνιακά τις επενδύσεις του, εξασφαλίζοντας ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας servers της εταιρίας Oracle. Ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, ίδρυσε πρόσφατα μια εταιρία με την ονομασία X.AI Corp στη Νεβάδα, με στόχο να εκπαιδεύσει τη δική του AI «μέγιστης αλήθειας», το λεγόμενο ‘TruthGPT’. Αυτό θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κατανοεί τη φύση του σύμπαντος, χωρίς να αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.

Για να υλοποιήσει αυτό το εγχείρημα, ο Musk όχι μόνο προσέλαβε ταλέντα από τη θυγατρική της Alphabet/Google, DeepMind, αλλά αγόρασε επίσης και περίπου 10.000 GPUs από την NVIDIA. Όλη αυτή η επεξεργαστική ισχύς χρειάζεται για να εκπαιδεύσει το νέο αυτό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (Large Language Model - LLM) που θα είναι παρόμοιο με το GPT της OpenAI. Ωστόσο, η υλοποίηση του πλήρους οράματος του Musk θα απαιτούσε πιθανότατα τρεις έως πέντε φορές περισσότερα chips, σύμφωνα με ανάλυση της UBS.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η X.AI Corp. του Musk ήταν ο μυστηριώδης αγοραστής που πρόσφατα εξασφάλισε σχεδόν όλη τη διαθέσιμη χωρητικότητα των servers της Oracle, προκαλώντας φρενίτιδα στις startup επιχειρήσεις που επίσης αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις. Δεδομένης της ζήτησης για servers και GPU stacks σε μια εποχή που όλοι επενδύουν στον κλάδο, αυτή η κίνηση του Musk υπογραμμίζει περαιτέρω την κλίμακα των φιλοδοξιών του.

Φυσικά, η X.AI θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο εσωτερικών δεδομένων που παράγει καθημερινά το Twitter, το οποίο προσφάτως εντάχθηκε στην οικογένεια της X Corp. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία εκπαίδευσης της AI, αν και θα απαιτούσαν σημαντικούς πόρους για καθαρισμό και προ-επεξεργασία.