Google Search: Ξεκίνησε η κυκλοφορία της νέας AI έκδοσης

Που θα αλλάξει ριζικά την μηχανή αναζήτησης
26 Μαΐου 2023 15:45
Google Search: Ξεκίνησε η κυκλοφορία της νέας AI έκδοσης

Η Google ξεκίνησε μόλις την ευρύτερη διάθεση της νέας έκδοσης του Google Search με AI, το λεγόμενο Google Search Generative Experience (SGE). Για αρχή, μόνο οι χρήστες στις ΗΠΑ που είχαν εγγραφεί στη λίστα αναμονής μπορούν να αρχίσουν να δοκιμάζουν το νέο Google και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του Search Labs της Google, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τεχνολογικός γίγαντας.

Το Google Search Generative Experience παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Google I/O 2023 και συνδυάζει τη συνομιλιακή τεχνητή νοημοσύνη με την παραδοσιακή εμπειρία αναζήτησης της Google. Η όλη φιλοσοφία μοιάζει πολύ με το νέο Bing, αλλά έχει αρκετές διαφορές. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε θα γίνει διαθέσιμη η δοκιμαστική έκδοση στην Ελλάδα.

Τι αλλάζει στο Google;

Το νέο Google θα μπορεί να απαντάει πλέον σε σύνθετα ερωτήματα, ενσωματώνοντας AI περιλήψεις των σχετικότερων αποτελεσμάτων. Παράλληλα, θα υπάρχει ένα νέο 'Converse' κουμπί, το οποίο θα ανοίγει πλαίσιο συζήτησης τύπου chatbot, για να συνεχίσει τη συζήτηση ο χρήστης.

Αυτά τα νέα ‘AI στιγμιότυπα’ θα κάνουν χρήση του ολοκαίνουργιου PaLM2 γλωσσικού μοντέλου της Google και θα παρέχουν στους χρήστες μια σύντομη επισκόπηση του θέματος για το οποίο έκαναν αναζήτηση, μαζί με συνδέσμους προς πηγές.

Αυτές οι περιλήψεις θα εμφανίζονται στο πάνω πάνω μέρος της σελίδας, σπρώχνοντας τα τυπικά αποτελέσματα πιο κάτω στη σελίδα. Αυτό σημαίνει πως η εμπειρία της αναζήτησης θα αλλάξει σημαντικά, ειδικά στα smartphones, αφού το πρώτο πράγμα που θα βλέπει κάποιος πλέον είναι το νέο αυτό AI πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη της Google έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται, δίνοντας προτεραιότητα στις έγκυρες, επιβεβαιωμένες πληροφορίες έναντι του να μοιάζει ότι μιλάει ανθρώπινα. Έτσι, το νέο Google Search δεν προορίζεται να έχει απόψεις ή να χρησιμοποιεί τη λέξη "εγώ" όταν απαντά σε ερωτήσεις. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία ότι τα AI μοντέλα μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικά, με τους χρήστες να πιστεύουν ενδεχομένως λανθασμένες πληροφορίες που παρουσιάζονται με πειστικότητα.

Τέλος, τα ‘AI στιγμιότυπα’ δε θα εμφανίζονται σε όλες τις αναζητήσεις. Για παράδειγμα, ευαίσθητα θέματα όπως η υγεία και τα οικονομικά αποκλείονται προς το παρόν.