Phoenix: Το AI ρομπότ γενικής χρήσης μπήκε στο εργατικό δυναμικό

Θα λειτουργεί σε γραμμές παραγωγής
26 Μαΐου 2023 07:25
Phoenix: Το AI ρομπότ γενικής χρήσης μπήκε στο εργατικό δυναμικό

Η Sanctuary AI, μία τεχνολογική start-up εταιρία, αποκάλυψε μία προσθήκη στο εργατικό δυναμικό που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Πρόκειται για το AI ρομπότ Phoenix, ένα γενικών χρήσεων ρομπότ το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε εργασιακό περιβάλλον και να εκτελεί εκατοντάδες εργασίες, παράλληλα ή ανεξάρτητα από τους ανθρώπους εργαζομένους.

Σε μία γραμμή παραγωγής σε ένα εργοστάσιο, υπάρχουν διάφορα μηχανήματα τα οποία αυτοματοποιούν τις εργασίες, αλλά κάθε ένα είναι σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη εργασία. Αυτό που υπόσχεται το Pheonix είναι η μείωση του κόστους, αφού το ίδιο ρομπότ θα μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές εργασίες.

Σχεδιάσαμε το Phoenix ώστε να είναι το πιο πλούσιο σε αισθητήρες και φυσικά ικανό ανθρωποειδές ρομπότ που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Με την AI πλατφόρμα μας μπορεί να επεκτείνει ταχύτατα τη νοημοσύνη του έτσι ώστε να πραγματοποιεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών.

Το Phoenix έχει ύψος 1.7m και ζυγίζει 70 κιλά. Μπορεί να σηκώσει αντικείμενα βάρους έως και 25 κιλά, ενώ τα ανθρωπόμορφα χέρια του έχουν ελευθερία κίνησης 20 μοιρών και απτικούς αισθητήρες, καθιστώντας το ικανό για εργασίες που χρειάζονται λεπτομέρεια και ακρίβεια, όπως η διαλογή φρούτων ή η τοποθέτηση ετικετών.

Το AI σύστημα που ελέγχει το Phoenix ονομάζεται Carbon και αποτελεί τον “εγκέφαλο” του ρομπότ, εκπαιδεύοντάς το σε νέες εργασίες μέσω προσομοιώσεων. Το ρομπότ μπορεί να μάθει όμως και μέσω ανθρώπινης επίδειξης, όπου ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα VR headset και κάποιους εξειδικευμένους αισθητήρες.

Αυτό το VR setup μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να ελεγχθεί το ρομπότ εξ αποστάσεως από κάποιον άνθρωπο, επεκτείνοντας τις ευκαιρίες εργασίας για άτομα με αναπηρία.

Η Sanctuary ολοκλήρωσε επιτυχώς το πιλοτικό της πρόγραμμα, καλύπτοντας το 40% των απαιτούμενων λειτουργιών ενός καταστήματος λιανικής.