Έρευνα: Αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου - Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Σχεδόν 160 χώρες στη λίστα που δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής Steve Hanke
25 Μαΐου 2023 14:47
Έρευνα: Αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου - Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Κάθε χρόνο ο καθηγητής Steve Hanke (Στιβ Χάνκε) του Πανεπιστημίου Josh Hopkins δημοσιεύει τον "δείκτη δυστυχίας" του κόσμου, όπου βάσει διάφορων παραμέτρων καθορίζει ποιες χώρες του πλανήτη είναι πιο δυστυχισμένες και ποιες λιγότερο δυστυχισμένες.

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ δε λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή την υγεία τους. Σαφώς ο πληθωρισμός, η ανέχεια αλλά και οι πολεμικές συρράξεις κρίνονται καθοριστικές για την κατάταξή τους.

Η λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα λαμβάνει υπόψιν στοιχεία και δεδομένα από το 2022 και στο φετινό "Hanke's Annual Misery Index" συμπεριλαμβάνονται 157 χώρες του πλανήτη. Ποιες είναι όμως στην κορυφή; Η Ζιμπάμπουε κατέκτησε την κορυφή και βάσει της εν λόγω λίστας είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα (2η θέση), την εμπόλεμη Συρία (3η θέση), τον Λίβανο (4η θέση) και το Σουδάν (5η θέση). 

Που βρίσκεται η Ελλάδα; Λίγο πιο κάτω από τη μέση της λίστας και συγκεκριμένα στην 84η θέση, με την Λετονία και την Ουγγαρία να είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται πάνω από αυτή. Η Ισπανία έπειτα κατετάγη στην 90η θέση και η Ιταλία στην 92η θέση. Γαλλία και Γερμανία όντας οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται στις θέσεις 117 και 135 αντίστοιχα. 

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν η Αργεντινή, η Υεμένη, η εμπόλεμη Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία όντας έτσι η λιγότερο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου. Μαζί με την Ελβετία την τελευταία 5άδα απαρτίζουν η Μαλαισία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και το Κουβέιτ.