Πρώην CEO Google: Η AI αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα

Και θα θέσει σε κίνδυνο ζωές
25 Μαΐου 2023 10:20
Πρώην CEO Google: Η AI αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα

Ο Eric Schmidt, πρώην CEO της Google, προστέθηκε στη λίστα των ατόμων κύρους στον τεχνολογικό τομέα οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Μιλώντας στη Σύνοδο Συμβουλίου CEO της Wall Street Journal στο Λονδίνο, ο Schmidt δήλωσε πως η AI αποτελεί μία “υπαρξιακή απειλή” για την ανθρωπότητα και μπορεί να “βλάψει ή να σκοτώσει” πολλούς ανθρώπους.

Θεωρεί πως την προκειμένη στιγμή το επίπεδο απειλής δεν είναι μεγάλο, αλλά βλέπει ένα μέλλον όπου η AI θα φτάσει στο επίπεδο να βρίσκει ευπάθειες σε software ασφαλείας ή νέους βιολογικούς τύπους και η κατάχρηση αυτών των συστημάτων από κακόβουλους θα φέρει την καταστροφή.

Ο Schmidt δεν μπορεί να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο της AI, αλλά πιστεύει πως η δράση πρέπει να είναι παγκόσμια και όχι μόνο από τις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε πως ο Schmidt δεν είναι απλά ένας πρώην CEO, αλλά ήταν και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των ΗΠΑ για την AI, η οποία ξεκίνησε από το 2019 να αξιολογεί την τεχνολογία και την πιθανή επιβολή ενός νομοθετικού πλαισίου. Το 2021 η επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματά της, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες για την εποχή της AI.

Η υπαρξιακή απειλή ορίζεται ως πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν. Τα σενάρια αυτά δεν αφορούν το σήμερα, αλλά θα έρθουν σχετικά σύντομα όταν τα συστήματα αυτά θα μπορούν να βρουν zero-day ευπάθειες σε λογισμικά ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Αυτό είναι επιστημονική φαντασία σήμερα, αλλά η λογική λέει πως θα γίνει πραγματικότητα. Κι όταν αυτό συμβεί, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να διασφαλίσουμε πως αυτά τα συστήματα δε θα καταχραστούν από κακόβουλους ανθρώπους.