Οι ανθρωπίνοι στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν τη φωτιά πολύ νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε

Αποδείξεις σκόπιμης χρήσης
24 Μαΐου 2023 07:10
Οι ανθρωπίνοι στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν τη φωτιά πολύ νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε

Η ανθρώπινη ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έλεγχο της φωτιάς. Τώρα, μία ομάδα αρχαιολόγων βρήκε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν τη φωτιά 50.000 χρόνια πριν από αυτό που νομίζαμε έως τώρα.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ισπανία και τα ευρήματα χρονολογούνται πριν 250.000 χρόνια. Παλαιότερες χρήσεις φωτιάς από εστίες που προέκυψαν με φυσικό τρόπο έχουν βρεθεί και έως 1 εκατομμύριο χρόνια πριν σε Νότια Αφρική και Κένυα. Αυτές όμως δεν αποδεικνύουν κάποιον έλεγχο της φωτιάς. Ωστόσο στην Ισπανία, είναι ξεκάθαρος ο έλεγχος της φωτιάς, όπου οι ανθρωπίνοι την άναψαν σκοπίμως και έπειτα τη χειρίζονταν.

Άλλες τοποθεσίες με ξεκάθαρες αποδείξεις χρήσης και ελέγχου της φωτιάς στην Ευρώπη προέρχονται από το Menez-Dragon στη Γαλλία και τη σπηλιά Bolomor στην Ισπανία, με τις δύο να χρονολογούνται πριν 200.000 χρόνια.

Τα νέα ευρήματα από το Valdocarros II στην Ισπανία φτάνουν τα 250.000 χρόνια και οι βιοδείκτες λιπιδίων δείχνουν πως ξύλο πεύκου χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο. Πολυαρωματικοί υδρογονάναθρακες που εντοπίστηκαν δείχνουν πως οι θερμοκρασίες των εστιών φωτιάς ήταν χαμηλές, γύρω στους 350 βαθμούς Κελσίου και έκαιγαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό πως οι φωτιές του Valdocarros II να χρησιμοποιήθηκαν για δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που ενδείκνυνται για αυτό το σκοπό αλλά όχι για να κρατήσει κάποιον ζεστό. Επιπλέον, το ξύλο πεύκου ήταν πιο σπάνιο στην περιοχή αλλά πιο εύκολο να αναφλεγεί. Χρησιμοποιώντας άλλου είδους ξύλο που ήταν άφθονο στην περιοχή, οι θερμοκρασίες θα ήταν υψηλότερες. Τέλος, υπάρχουν πολλά απολιθώματα σφαγμένων θηλαστικών στο Valdocarros II, κυρίως κόκκινα ελάφια και Άουροχς, τα οποία μπορεί να ζύγιζαν και έως 1.5 τόνο. Κάτι που μπορεί να αποκαλύπτει πρόθεση για τους ανθρωπίνους, αφού μπορεί να παρέσερναν τα θύματά τους κοντά στο σημείο το οποίο τα μαγείρευαν.