Αστρονόμοι πρόβλεψαν τις πορείες επικίνδυνων αστεροειδών για την επόμενη χιλιετία

Τα μάτια μας στον ουρανό..
24 Μαΐου 2023 07:05
Αστρονόμοι πρόβλεψαν τις πορείες επικίνδυνων αστεροειδών για την επόμενη χιλιετία

Η σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη Γη είναι αναπόφευκτη. Έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της και θα συνεχίσει να συμβαίνει για δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. Ως ανθρωπότητα υπάρχουμε σε ένα απειροελάχιστο κομμάτι του χρόνου της Γης και έως τώρα ήμασταν τυχεροί. Τώρα που έχουμε την τεχνολογία, στρέφουμε τα μάτια μας στον ουρανό ψάχνοντας για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς.

Οι μεγάλοι αστεροειδείς είναι προφανώς και οι πιο επικίνδυνοι, αλλά ευτυχώς είναι λίγοι. Έχουμε καταγράψει σχεδόν όλους τους αστεροειδείς που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο. Τώρα, μία ομάδα αστρονόμων κατάφερε να προβλέψει την πορεία τους για τα επόμενα χίλια χρόνια!

Η ανάλυση δείχνει πως τα επόμενα εκατό χρόνια είμαστε ασφαλείς, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν μετά από αυτό. Η φύση των τροχιακών δυναμικών είναι τέτοια, που η παραμικρή αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Μία μικρή διαφορά στη θερμότητα που λαμβάνει ένας αστεροειδής από τον Ήλιο ή μία ανωμαλία του Δία, μπορεί να στείλει έναν αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη σε μερικές χιλιάδες χρόνια.

Οι αστρονόμοι ξεχώρισαν ένα συγκεκριμένο αστεροειδή, τον Asteroid 7482, ως εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Γη. Ο 7482 θα βρίσκεται αρκετά κοντά στη Γη την επόμενη χιλιετία και θα πρέπει να τον παρακολουθούμε για τυχόν αλλαγές. Ο αστεροειδής 143651 έχει επίσης τόσο χαοτική τροχιά που καθιστά αδύνατη την πρόβλεψή της πέρα από μερικές δεκαετίες.

Συνολικά οι αστρονόμοι εντόπισαν 28 αστεροειδείς οι οποίοι έχουν μη-μηδενική πιθανότητα για μία “στενή επαφή”, δηλαδή ένα πέρασμα από τη Γη σε απόσταση μικρότερη της Σελήνης.