ΑΙ φωτογραφία μίας έκρηξης στο Πεντάγωνο οδήγησε σε πτώση του χρηματιστηρίου

Έγινε viral από Twitter λογαριασμούς με μπλε τικ
23 Μαΐου 2023 11:59
ΑΙ φωτογραφία μίας έκρηξης στο Πεντάγωνο οδήγησε σε πτώση του χρηματιστηρίου

Ψεύτικες εικόνες οι οποίες παράχθηκαν από AI σκόρπισαν τον πανικό στις ΗΠΑ, καθώς απεικόνιζαν μία έκρηξη κοντά στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι εικόνες έγιναν viral στο Twitter από πολλαπλούς λογαριασμούς με μπλε τικ, προκαλώντας σύγχυση και οδηγώντας σε μία πρόσκαιρη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μεγάλη έκρηξη κοντά στο συγκρότημα του Πενταγώνου στην Washington D.C.” ανέφερε ο λογαριασμός με μπλε τικ Bloomberg Feed, ο οποίος ψευδώς ισχυριζόταν πως συνδέεται με το Bloomberg News. Το tweet, παρόλο που αφαιρέθηκε αργότερα, πρόλαβε να μοιραστεί από επιβεβαιωμένους λογαριασμούς με εκατομμύρια ακολούθους.

Μισή ώρα αργότερα περίπου, ο επίσημος λογαριασμός Twitter της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Arlington ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει περιστατικό έκρηξης στο Πεντάγωνο.

Παρόλο που με μία πιο προσεκτική μελέτη των εικόνων είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως δεν είναι αληθινές, αυτό δε σταμάτησε το γεγονός από το να γίνει viral και να πανικοβάλει τον κόσμο.

Η είδηση πήρε και διεθνείς διαστάσεις, αφού αναπαράχθηκε και από το ρωσικό RT, ενώ το ρεπορτάζ έπαιξε και σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδίας.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κυκλοφορία σύνθετων εικόνων από τεχνητή νοημοσύνη. Προκύπτει όμως και μία άλλη απειλή, η οποία εμπλέκει το νέο σύστημα επιβεβαιωμένων λογαριασμών στο Twitter το οποίο εφάρμοσε ο Elon Musk, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε χρήστης μπορεί να πάρει το μπλε τικ έναντι $8 το μήνα.

Υπονομεύει τον κύριο σκοπό που εξυπηρετεί αυτή η πλατφόρμα, όταν οι χρήστες και κυρίως οι δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να καταλάβουν ποια πηγή είναι αξιόπιστη. – Karen North, καθηγήτρια σχολής δημοσιογραφίας του University of Southern California