Ένα TikTok challenge κόστισε $200 εκατομμύρια σε Hyundai και Kia

Αποκάλυψε ένα τεράστιο κενό ασφαλείας
22 Μαΐου 2023 11:55
Ένα TikTok challenge κόστισε $200 εκατομμύρια σε Hyundai και Kia

Το “Kia Challenge” αναδείχθηκε στο TikTok στα μέσα του 2022, δείχνοντας πώς με μερικά USB καλώδια μπορεί κανείς να εκκινήσει αρκετά μοντέλα Hyundai και Kia. Μετά το challenge, οι κλοπές των συγκεκριμένων αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν, ενώ οι αρχές συνέδεσαν 14 ατυχήματα και 8 θανάτους με το συγκεκριμένο challenge.

Hyundai και Kia κυκλοφόρησαν μέσω των αντιπροσωπειών τους στις ΗΠΑ ένα update το οποίο απενεργοποιούσε το push-to-start κουμπί των Elantra, Sonata και Venue, ενώ άλλα μοντέλα θα λάβουν την αναβάθμιση τον Ιούνιο. Το κενό ασφαλείας αφορά μία ευρεία γκάμα μοντέλων τα οποία κυκλοφόρησαν από το 2011 έως το 2022.

Φυσικά το περιστατικό οδήγησε σε ομαδικές αγωγές από κατόχους αυτών των αυτοκινήτων και τώρα η Hyundai αποφάσισε να συμβιβαστεί, αποζημιώνοντας με $200 εκατομμύρια περίπου 9 εκατομμύρια κατόχους Hyundai και Kia στις ΗΠΑ. Περίπου τα $145 εκατομμύρια θα διατεθούν στους πελάτες των οποίων τα οχήματα κλάπηκαν αλλά δεν καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές.

Οι δύο εταιρίες θα αναλάβουν επίσης να καλύψουν τις αυξήσεις στις ασφάλειες των συγκεκριμένων οχημάτων και άλλα σχετικά έξοδα. Πρακτικά, κάθε κάτοχος αυτοκινήτου που του κλάπηκε το όχημα θα λάβει $6.125 και έως $3.375 για ζημιές στο όχημα ή σε προσωπική περιουσία μέσα σε αυτό. Ως μέρος του διακανονισμού, Hyundai και Kia θα προσφέρουν έως $300 για αγορά αντικλεπτικών συσκευών από τους πελάτες τους, ενώ έχουν προσφέρει ήδη δεκάδες χιλιάδες κλειδαριές τιμονιού.